Na volitvah v Španiji zmagala Ljudska stranka

Ljudska stranka je izgubila večino v parlamentu. Premier Mariano Rajoy je zato napovedal oblikovanje koalicijske vlade.

Objavljeno
21. december 2015 08.33
SPAIN-ELECTION/
Š. P., Ma. Ja., STA
Š. P., Ma. Ja., STA

Madrid − Na včerajšnjih parlamentarnih volitvah v Španiji je zmagala vladajoča konservativna Ljudska stranka (PP), ki pa je izgubila vrsto sedežev v parlamentu. Po začasnih izidih je PP osvojila 28,7 odstotka glasov, socialisti (PSOE) 22 odstotkov, Podemos pa 20,7 odstotka, piše Slovenska tiskovna agencija.

Španski premier Mariano Rajoy je ponoči že razglasil zmago in napovedal oblikovanje vladne koalicije, vendar pa ni pojasnil, s katero stranko bi se lahko povezala njegova Ljudska stranka. »Zmagali smo na volitvah,« je po objavi začasnih izidov volitev sporočil Rajoy in dodal: »Kdor zmaga na volitvah, mora tudi sestaviti novo vlado.« Poudaril je, da je Ljudska stranka »še vedno politična sila številka ena v Španiji«, hkrati pa priznal, da je njegova stranka v zadnjih štirih letih, ko se je Španija spopadala s hudo gospodarsko krizo, sprejela nekatere »težke in celo nepriljubljene odločitve«.

PP je v 350-članskem parlamentu osvojila 123 sedežev, kar je sicer kar 63 manj kot na volitvah pred štirimi leti. Socialisti bodo v novem parlamentu imeli 90 poslancev, 20 manj kot doslej. To je njihov najslabši volilni izid v novejši zgodovini, piše STA. Novi sili v španskem parlamentu pa bosta levičarska Podemos (Zmoremo) in desnosredinska Ciudadanos (Državljani). Prva bo imela 69 sedežev, druga pa 40.

»Španija ne bo nikoli več enaka, zelo smo veseli,« je po objavi začasnih izidov volitev poudaril vodja Podemosa Pablo Iglesias. »V državi začenjamo novo politično obdobje,« je pred množico privržencev dejal 37-letnik. Volitve so njegovo stranko, ki nasprotuje varčevalnim ukrepom, utrdile kot močno politično silo v državi. Stranka trdi, da je v Kataloniji in Baskiji osvojila več glasov kot katera koli druga, v prestolnici Madrid pa je pristala na drugem mestu. »Številni so izgubili zaupanje v tradicionalne stranke,« je dejal namestnik vodje Podemosa Inigo Errejon. »Sistema dveh strank je konec,« je dodal po navedbah STA.

Vodja četrtouvrščene stranke Ciudadanos, 36-letni Albert Rivera pa je izpostavil, da volitve označujejo novo obdobje za generacijo rojenih po koncu diktature leta 1975, ki ji pripada tudi sam. »Tisti, ki nismo doživeli prve demokratične tranzicije, bomo izkusili drugo,« je dejal.

Naporno oblikovanje koalicije

Španiji se obeta zanimivo in tudi negotovo obdobje oblikovanja koalicijske vlade, ki bi se po ocenah medijev lahko vleklo več tednov, dodaja STA.

Rajoy z oblikovanjem vlade ne bo imel lahke naloge. Zgolj glasovi stranke Ciudadanos namreč njegovi Ljudski stranki ne bodo zadostovali za absolutno večino 176 sedežev v parlamentu. Po drugi strani pa tudi socialisti in Podemos ne bodo mogli doseči večine za prevzem vlade. Pomembno vlogo pri sestavi nove vlade bodo tako najverjetneje imele manjše regionalne stranke. Socialisti in Podemos bi pri oblikovanju vladne koalicije lahko večino v parlamentu dosegli s podporo separatističnih katalonskih strank, piše BBC.

Volilna udeležba je bila 73,2-odstotna, kar je precej več kot leta 2011, ko je na volišča prišlo 68,9 odstotka Špancev.

Predvolilno kampanjo so zaznamovale gospodarske teme, očitki o korupciji ter separatistične težnje v Kataloniji.