Prva žrtev Panamskih dokumentov: Islandski premier odstopil

Razkritje dokumentov odvetniške družbe Mossack Fonseca je danes zahtevalo prvo politično žrtev.

Objavljeno
05. april 2016 14.53
TAX-MEDIA-PANAMA-ICELAND-POLITICS
Mo. B.
Mo. B.

Reykjavik - S položaja premiera Islandije je po pritiskih protestnikov, opozicije in tudi koalicijske stranke odstopil Sigmundur Davíða Gunnlaugsson. Na njegov položaj so predlagali dosedanjega ministra za kmetijstvo 54-letnega Sigurðurja Inga Jóhannssona. Odstop premiera morata koalicijski stranki sicer še uradno potrditi.

Za otoško državo je politično razburkan dan. Razkritje, da je 41-letni premier Gunnlaugsson pred javnostjo zatajil offshore podjetje Wintris s sedežem na Britanskih Deviških otokih, je odjeknilo tako med volivci kot v politiki. Jeza se je z družabnih omrežji že včeraj zvečer preselila na ulice Reykjavika, kjer je desettisočglava množica z vzklikanjem, bobnanjem in žvižganjem pozivala k odstopu premiera, svoje zahteve pa podprl tudi z metanjem jogurta in jajc. »Naš premier skriva premoženje na offshore računih ... Kako se lahko po vsem tem, kar je ta država preživela, še sploh pretvarja, da lahko vodi islandsko okrevanje po finančni krizi? Oditi mora,« je bil po poročanju Guardiana oster Arntho Haldersson, eden od protestnikov na ulicah Reykjavika.

Foto: HALLDOR KOLBEINS/AFP

Politika za njihove zahteve ni ostala gluha. Opozicija je prav tako že včeraj proti njemu vložila nezaupnico, pomisleki o njegovem nadaljnjem vodenju vlade pa so se krepili tudi v koalicijski Neodvisni stranki. Kljub začetnemu vztrajanju, da nikakor ne namerava odstopiti, saj da s soprogo z lastništvom offshore podjetja nista naredila nič nezakonitega in da sta redno poravnala vse davčne obveznosti do Islandije, je danes naprej presenetil z napovedjo, da bo razpustil parlament.

Ko je na predsednika Olafurja Ragnarja Grimssona nekaj ur pozneje naslovil zahtevo, je ta sporočil, da te odločitve ne namerava sprejeti, dokler se ne posvetuje s predstavniki drugih parlamentarnih strank. »Mislim, da ni normalno, da bi lahko le premier odločal o razpustitvi parlamenta, ne da bi s tem soglašala večina v parlamentu,« je pojasnil svojo odločitev. Kmalu zatem je kmetijski minister Jóhannsson javnosti sporočil, da je Gunnlaugsson odstopil in da prevzema njegov položaj.

Panamski dokumenti sicer ne razkrivajo, da sta se Gunnlaugsson in njegova žena Anna Sigurlaug Pálsdóttir z offshore podjetjem kakorkoli nezakonito okoristila, je pa vrglo senco dvoma na vladna pogajanja z upniki propadlih islandskih bank. Podjetje Wintris je imelo namreč v lasti obveznice treh velikih - leta 2008 - propadlih bank. Gunnlaugsson je sicer javno zatrdil, da lastništvo Wintris Inc. nikoli ni vplivalo na njegova stališča in da sta vladni stranki javni interes, tudi ko je šlo za banke, vedno postavili pred lastnega. »Vlada je dosegla dobre rezultate. Napredek je viden in ključno je, da vlada dokonča svoje delo,« je bil v ponedeljek prepričan premier.

A je spomin na hudo finančno krizo še vedno živ, pričakovanja o transparentnosti, ko gre za tiste na najvišjih položajih, pa toliko višja. »Ljudje se čutijo ponižane. Potem, kar se je tej državi zgodilo leta 2008, od naših voditeljev pričakujemo odkritost, transparentnost in integriteto,« je včeraj povedala Bigitta Jónsdóttir, predsednica opozicijske Piratske stranke, ki ji javnomnenjske raziskave napovedujejo kar med 35 in 42 odstotki volilne podpore.

POROČALI SMO: Ko je Sigmundur Davíð Gunnlaugsson leta 2013 postal islandski premier, je varoval skrivnost, ki bi lahko škodila njegovi karieri. Z ženo sta bila lastnika podjetja s sedežem na Britanskih Deviških otokih, ko je leta 2009 postal poslanec. Svoj delež v podjetju je nekaj mesecev pozneje prodal ženi za en dolar. Podjetje je imelo v lasti obveznice treh velikih islandskih bank in obveznice so bile sprva vredne več milijonov dolarjev, vendar so banke med veliko globalno finančno krizo leta 2008 propadle, tako da je podjetje postalo upnik med njihovim stečajnim postopkom. Gunnlaugssonova vlada se je lani pogodila z upniki, ne da bi pri tem razkrila finančni delež njegove družine.

Gunnlaugsson je pred kratkim zanikal, da bi finančni interesi njegove družine vplivali na njegova stališča. Pridobljeni dokumenti ne razkrivajo, ali so Gunnlaugssonova politična stališča koristila ali škodila vrednosti delnic, ki jih je imel v lasti prek podjetja s sedežem v tujini. Med intervjujem za Reykjavik Media, ki je medijski partner omrežja ICIJ, je zanikal, da bi skrival premoženje. Ko so mu povedali ime podjetja s sedežem v tujini, s katerim je povezan − Wintris Inc. −, je premier izjavil, da »se začenjam počutiti nekoliko nenavadno zaradi teh vprašanj, saj se mi zdi, kakor da me nečesa obtožujete«. Kmalu zatem je prekinil intervju.

Štiri dni zatem je njegova žena javno spregovorila o zadevi in na facebooku objavila sporočilo, da je podjetje njeno, ne njegovo, in da je ona plačala vse davke podjetja. Od takrat se člani islandskega parlamenta sprašujejo, zakaj Gunnlaugsson nikoli ni razkril podjetja s sedežem v tujini, eden od poslancev pa je premiera in njegovo vlado pozval k odstopu.

Premier je odgovoril na napade in objavil osem strani dolgo izjavo, v kateri je trdil, da ni bil dolžen javno poročati o svoji povezavi z Wintrisom, ker je bilo podjetje pravzaprav v lasti njegove žene in »samo holdinška družba, ne pa družba, ki bi se ukvarjala z gospodarsko dejavnostjo«.