Veliko opozoril, a nobenega odziva

Poslanci so predsedstvo parlamenta večkrat pozvali, naj opredeli pravila porabe.

Objavljeno
31. maj 2017 15.49
GERMANY-INDIA-DIPLOMACY
P. Ž.
P. Ž.

Glede uporabe splošnega nadomestila v evropskem parlamentu potekajo razprave že nekaj let, a se ni doslej nič premaknilo. Evropski poslanci so ob več priložnostih, denimo v sklepih o razrešnici za proračun, pozivali predsedstvo parlamenta, »naj opredeli in objavi pravila v zvezi z uporabo splošnega nadomestila stroškov«.

V predsedstvu sedijo predsednik evropskega parlamenta, 14 podpredsednikov in pet kvestorjev. Med drugimi so v zadnji razrešnici proračuna pisali o »majhni ozaveščenosti poslancev o možnosti vračanja presežka«; spomnili pa so poslance, da nadomestilo ni dodaten osebni dohodek.

Pozvali so jih tudi, naj ob koncu mandata vrnejo presežek nadomestila. Pozvali so tudi generalnega sekretarja parlamenta, naj poslancem, ki želijo na svojih osebnih spletnih straneh objaviti plačila vseh drugih nadomestil, ki jih prejemajo od parlamenta, omogoči dostop do ustreznih evidenc v formatu, ki bo omogočal enostavno obdelavo. Noben pozivi doslej ni obrodil sadov.


Pozvali so jih tudi, naj ob koncu mandata vrnejo presežek nadomestila. Foto: Reuters

Predvsem od njegovih desnosredinskih političnih tekmecev prihajajo očitki, da je za neodzivanje odgovoren Martin Schulz, ki je bil do januarja letos pet let na položaju predsednika evropskega parlamenta. Po novem je kanclerski kandidat in vodja nemških socialdemokratov.

Kot je Delo danes poročalo, vsak evropski poslanec ali poslanka na mesec prejme 4342 evrov dodatka, ki je večinoma namenjen financiranju njegove ali njene pisarne v matični državi. Toda novinarji po več mesecih preiskovanja niso našli pisarn dobre tretjine poslancev. Tega, kje so, ne ve niti evropski parlament.

Veliko evropskih poslancev del dodatkov, ki jih prejmejo izključno za financiranje svoje javne službe, »pretoči« na račune svojih političnih strank ali k samim sebi.

***

Več o Projektu Evroposlanci preberite v našem spletnem DOSJEJU.