Nagrada Saharov: Udarci z bičem in upor proti barbarstvu

Dobil jo je zaprti saudski bloger in publicist Raif Badavi, v Strasbourgu jo je prevzela njegova žena.

Objavljeno
16. december 2015 19.21
TOPSHOT-FRANCE-EU-SAUDI-RIGHTS-AWARD
Branko Soban
Branko Soban
Strasbourg – Cenzuriran. Zaprt. Prebičan. Toda kljub tovrstnemu nečloveškemu ravnanju jim ga ni uspelo utišati. In ne zlomiti. Tako bi lahko na kratko opisali saudskega blogerja in publicista Raifa Badavija, letošnjega dobitnika prestižne nagrade Saharova za svobodo misli, ki jo že skoraj tri desetletja, od leta 1988, podeljuje evropski parlament.

V Riadu Badavija seveda niso pustili v Strasbourg, zato je priznanje danes v njegovem imenu prevzela žena Ensaf Haidar, ki zdaj z otroki živi v Kanadi.

»Kaj je pravzaprav zagrešil moj mož, ki je zaprt že tri leta? Raif Badavi ni ne kriminalec, ne bandit in ne trgovec z mamili. Je mirovnik, pacifist in mislec, ki ni hotel slediti tistim, ki živijo v prejšnjih stoletjih. S svojim pisanjem se je uprl njihovemu barbarstvu! To je vse, kar je storil. Toda ali je svoboda govora res lahko odpadništvo in krivoverstvo?« je v svojem s čustvi nabitem nastopu pred poslanci evropskega parlamenta brez dlake na jeziku dejala Ensaf Haidar, mati treh otrok, Tirada, Nadžve in Mirijam, s katerimi se je zaradi groženj s smrtjo že pred dvema letoma preselila na drugo stran Atlantika.

Čustveni govor v evropskem parlamentu

V Strasbourgu je spomnila na znane besede svojega moža, ki je pred časom zapisal, da je svoboda izražanja pravzaprav zrak, ki ga dihamo. Tovrstna svoboda je gorivo za vse naše početje. Narodi namreč napredujejo zaradi novih idej in ne morda zaradi slepega sledenja veri, ki poskuša ustrahovati intelektualce in jim porezati krila, je pogumno dodala Ensaf Haidar in že na začetku svojega govora nabito polno dvorano evropskega parlamenta pozvala, naj z minuto molka počasti spomin na žrtve nedavnega napada v Parizu in spomin na žrtve vseh drugih podobnih tragedij v svetu.

Enaintridesetletni Raif Badavi je bil zaradi svojega pisanja (njegovi blogi so zdaj izšli tudi v knjigi), v katerem je odločno kritiziral režim v saudski kraljevini, ki svoje državljane, kot piše, vztrajno zapira v krog vere in strahu, sprva obsojen na smrt, a so kazen kasneje spremenili v deset let ječe in tisoč udarcev z bičem. Prebičan naj bi bil dvajsetkrat zapored. Vsak petek po molitvi. Prvič so ga prebičali januarja letos pred množico radovednežev v Džedi ob Rdečem morju, kjer prestaja kazen. Bilo je kmalu po njegovem 31. rojstnem dnevu. Takrat je dobil prvih 50 udarcev, toda vsa naslednja bičanja so potem zaradi njegovega krhkega zdravja preložili.

Ensaf Haidar je povedala, da se z možem po telefonu pogovarja vsak teden. Razmere v celici, kjer je bil doslej skupaj še z dvajsetimi jetniki, so bile obupne. Toda zdaj že dober teden nima stika z njim. Prejšnji torek je namreč začel gladovno stavko, zato so ga po dveh dneh premestili v drug zapor. Najverjetneje v samico. Od takrat nima nobenih novic o njegovem zdravstvenem stanju. Toda ko se je nazadnje pogovarjala z njim, je iz njegovih besed razbrala obup. Ensaf pravi, da je njegova morala zelo načeta. Za nagrado Saharov mu je seveda povedala. To mu je sprva dalo novih moči, toda zaradi nemogočih razmer v ječi in zaradi bolezni, Badavi je namreč sladkorni bolnik, je njegovo stanje iz dneva v dan slabše. V tolažbo mu ostaja znana Camusova misel, da se je z nesvobodnim svetom najbolje spopasti tako, da (p)ostaneš absolutno svoboden. Do te mere, da je že samo tvoj obstoj dejanje upora …

Krvava Saudska Arabija

Raif Dabavi je prvi dobitnik nagrade Saharov iz zalivskih držav. Saudska Arabija je država, kjer človekove pravice teptajo kot v najhujših diktaturah. V zadnjem letu dni so tamkajšnje oblasti usmrtile več kot 150 na smrt obsojenih ljudi. Takšne krvave bilance ne premore niti Islamska država, ki jo zaradi tovrstnega barbarstva obsojajo vsi po vrsti. In paradoks je, da je Saudska Arabija pred dvema letoma postala članica Sveta OZN za človekove pravice (kot so razkrili tajni dokumenti, tudi s pomočjo Velike Britanije), letos pa je prevzela celo vodenje te institucije. Hillel Neuer, vodja nevladne organizacije UN Watch iz Ženeve, je ta dogodek primerjal s postavitvijo piromana na čelo gasilske organizacije.

Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je v svojem nastopu saudskega kralja Salmana bin Abdulaziza al Sauda, ki bo prav na zadnji dan decembra dopolnil 80 let, javno in glasno pozval, naj pomilosti Raifa Badavija. Temu pozivu se je pridružila tudi nagrajenčeva žena Ensaf Haidar, ki pravi, da težko čaka na dan, ko bo mož svoboden in ko se jim bo pridružil v Kanadi, kjer nameravajo ostati za vedno. S saudskimi oblastmi nima nobenih stikov. Po nekaterih informacijah, ki jih dobiva iz različnih kanalov, naj bi kralj Salman možev dosje že imel v rokah, po drugih pa da o pomilostitvi noče nič slišati. Evropska unija bo zdaj še dodatno pritisnila nanj. Ne le zaradi Raifa Badavija, ampak tudi zaradi drugih obsojencev, ki trpijo v saudskih ječah. Med njimi je tudi Badavijev odvetnik Valid Abu al Hair, ki je dobil petnajst let ječe.

Ensaf Haidar pravi, da moža podpira v vseh njegovih dejanjih. Iz Saudske Arabije se je izselila zaradi groženj s smrtjo, ki so prihajale tudi iz njene družine. Ta je namreč hotela razdreti njeno poroko z »odpadnikom«. Ensaf Haidar s svojimi starši zdaj nima nobenih stikov.