Najmanj 22 smrtnih žrtev eksplozije v Manchestru

Bombo je razneslo, ko je množica zapuščala koncert. Velika Britanija je zvišala stopnjo teroristične grožnje na najvišjo.

Objavljeno
23. maj 2017 08.37
TOPSHOT-BRITAIN-MUSIC-ATTACK
Mo. B., Ju. K., A. M., M. Č.
Mo. B., Ju. K., A. M., M. Č.

V eksploziji, ki je v ponedeljek zvečer stresla Manchestrsko areno, je bilo ubitih najmanj 22 ljudi, med njimi so tudi otroci (potrjena je smrt osemletne deklice in 18-letnega dekleta), 59 ljudi je ranjenih, med njimi 12 otrok mlajših od 16 let, nekateri so še vedno v kritičnem stanju. Odjeknilo je kmalu po koncu koncerta ameriške pop zvezdnice Ariane Grande, ki je priljubljena predvsem med najstniki in otroki. Britanske oblasti obravnavajo incident kot teroristični napad, potrdili so, da se je med množico razstrelil samomorilski napadalec. Šlo je za doma izdelano bombo. Po poročanju agencije AP so britanske oblasti napadalca identificirale kot 22-letnega Salmana Abedija.

Abedi naj bi bil rojen v Manchestru, njegova starša pa sta na Otok zbežala iz Libije v času nekdanjega diktatorja Moamerja Gadafija. Nekateri člani njegove družine so se pred kratkim vrnili iz Severne Afrike.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna islamistična skupina Islamska država, a zahodni strokovnjaki ostajajo skeptični – kot poroča Reuters, so namreč ponudili dve različici dogodkov, ki sta si nekoliko nasprotujoči.

»Napadalec je umrl v eksploziji,« je zjutraj potrdil načelnik policije Ian Hopkins. Povedal je, da so prejeli več kot 250 klicev, reševalne službe pa so se hitro odzvale in prišle na kraj eksplozije. »V preiskavo je bilo vključenih več oboroženih policistov, ko bi jih lahko pričakovali. Vsaj 400 jih je bilo vpetih v delo ponoči,« je dejal. Zdaj prednostno sodelujejo z nacionalno protiteroristično policijsko enoto in britansko obveščevalno službo.

Britanska premierka Theresa May je na današnji novinarski konferenci povedala, da je na podlagi doslej zbranih podatkov policija zaključila, da je bil napadalec eden, še vedno pa preiskujejo, ali je imel pomočnike.

BBC je kmalu po koncu novinarske konference Therese May sporočil, da so v povezavi z napadom aretirali 23-letnega moškega. Prav tako so izvedli preiskavo v stanovanju v Whalley Rangeu v Manchestru in izvedli še eno nadzorovano eksplozijo v Fallowfieldu, drugem predelu mesta. Podrobnejših informacij policija ni dala.

Pok, panika in strah

Smrtonosno napravo je razneslo v avli Manchestrske arene, ki priljubljeno prizorišče športnih in glasbenih dogodkov povezuje z bližnjo železniško in tramvajsko postajo Victoria, enim ključnih transportnih vozlišč v tem britanskem mestu.

Po navedbah prič je eksplozija odjeknila po koncu koncerta ob glavnem vhodu v dvorano. Pričevanja so si podobna: vsa opisujejo, kako je eksplozija pretresla dvorano in med ljudmi povzročila paniko. Udarna sila je bila tako močna, da je Andyja Holeyja, ki je pred areno čakal na svojo ženo in hčer, vrgla po tleh. »Ko sem vstal, sem videl, kako trupla ležijo po tleh,« je povedal v pogovoru za BBC. Holey je kasneje našel svojo ženo in hčer nepoškodovani. Eksplozija je bila po besedah Catherine Macfarlane, ki je v času incidenta zapuščala dvorano, silovita in je nemudoma sprožila panično reakcijo tistih, ki so odhajali s koncerta. »Vsi so začeli teči in kričati in poskušali zapustiti območje,« je povedala za Reuters.

                            Panika po eksploziji v Mancestrski areni. Video: youtube

22-letni Majid Khan se prav tako spominja močnega poka, nato pa vznemirjene množice, ki je želela čim prej zapustiti dvorano. »Slišal sem pok z drugega dela arene in v istem trenutku so vsi od tam nenadoma pridrveli proti nam, da bi čim prej našli izhod,« je pojasnil za The Guardian.

Britanska premierka Theresa May je obsodila napad, napovedala sklic izrednega zasedanja vlade in do 8. junija prekinila kampanjo pred parlamentarnimi volitvami. Enako so se odločile tudi preostale stranke in njihovi vodje: Jeremy Corbyn, Nicola Sturgeon in Tim Farron.

Župan Londona Sadiq Khan je potrdil, da so po napadu okrepili varnostne ukrepe v glavnem mestu. »Sem v stalnem stiku z metropolitansko policijo, ki tehta varnostne ukrepe v Londonu. Londončani bodo na ulicah videli več policistov,« je povedal.

Sožalja in obljube o solidarnosti

Iz ameriškega urada za domovinsko varnost, ki je največji obveščevalni partner Velike Britanije, so sporočili, da pozorno spremljajo razmere. Kot so dejali, si s partnerji prizadevajo pridobiti dodatne informacije.

Medtem z vsega sveta prihajajo sožalna sporočila svojcem napada. Odzvali so se kitajski predsednik Xi Jinping, avstralski premier Malcolm Turnbull in kanadski premier Justin Trudeau. Slovenski premier Miro Cerar je tvitnil, da najstrožje obsoja napad. »Podpiramo naše britanske kolege, naše misli pa so s svojci in prijatelji žrtev.«

Sožalje je izrekel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki namerava še danes govoriti z britansko premierko Thereso May. Nad dogodkom je zgrožena tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je sporočil, da je pripravljen okrepiti protiteroristično sodelovanje z Otokom. Odzval se je tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je sporočil, da se mu trga srce ob misli, da je terorizem znova zasejal strah tam, kjer bi moralo biti veselje. Ameriški predsednik Donald Trump je izrazil sožalje in odgovorne za napad označil za zgube in izprijence. »Hudobne zgube so umorile toliko mladih, lepih in nedolžnih ljudi. Vsi narodi moramo stopiti skupaj ter zaščititi človeško življenje in pravico ljudi, da živijo v miru in na varnem,« je dodal.

Če se bo napad izkazal za terorističnega, bo to najhujši tovrstni napad v Veliki Britaniji po tistem na londonsko podzemno železnico leta 2005, v katerem je umrlo 56 ljudi. Že več kot dve leti sicer na Otoku velja resna grožnja terorističnega napada, kar pomeni, da je napad zelo verjeten.