Najprej k maši, za nagrado pa še na drsanje

V hrvaškem Đakovu so si omislili brezplačno drsanje le za tiste otroke, ki gredo vsako jutro v cerkev.

Objavljeno
10. december 2015 21.38
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Na Hrvaškem skoraj ni mesta, v katerem v tem predprazničnem času niso postavili drsališča. Celo nekateri lokali ga imajo. Tudi v Đakovu, mestu, znanem po kobilarni, so uredili drsališče in napovedali, da se bodo na njem lahko brezplačno drsali le tisti otroci, ki redno obiskujejo jutranjo mašo oziroma zornico, kot pripravo za praznike.

Đakovu, mestu s skoraj 28.000 prebivalci, pravijo tudi srce Slavonije, upravno pa sodi pod Osiješko-baranjsko županijo. In prav iz tega mesta, znanega tudi po tem, da so pred davnimi leti slovito Ibrahim-pašino džamijo spremenili v katoliško cerkev Vseh svetih, je prišla presenetljiva novica, da se na mestnem drsališču, sicer postavljenem »v veselje in zabavo« vseh prebivalcev, lahko brezplačno drsajo le tisti otroci, ki redno obiskujejo jutranje maše. To je povzročilo razburjenje, kakršnega v tem kraju ni še nobeno obvestilo doslej.

Še najbolj pa je bilo zanimivo, da te odločitve ni sprejela nadškofija, ki sodi med večje in odločnejše na hrvaškem cerkvenem prizorišču, ampak je takšen sklep sprejela kar mestna uprava, z dolgoletnim županom Zoranom Vinkovićem na čelu, ki mesto vodi že četrti mandat. »Brezplačne vstopnice za drsališče lahko prevzamejo otroci, ki v adventu redno obiskujejo maše zornice,« se je glasila odločitev. No, kar nekaj prebivalcev meni, da ni to nič nesprejemljivega, saj je treba otroke za redno opravljanje česarkoli tudi nagrajevati. Takšna razmišljanja navsezadnje niso nič presenetljivega na Hrvaškem, kjer se je na popisu kar 86 odstotkov državljanov izreklo za katolike in s tem uvrstilo Hrvaško med najbolj katoliške države v evropski družini.

Verska diskriminacija na javnem prostoru

Na drugi strani pa so se oglasili člani združenja za zaščito nereligioznih oseb Protagora in dali vedeti, da je to verska diskriminacija. Protestirali so v javnem pismu in z njim seznanili tudi hrvaško pravobranilko pravic otrok Ivano Milas Klarić. Ta je dejala, da je »odločitev nepravična in žalostna, še posebno v tem predprazničnem času«. Vprašala pa se je tudi, kaj je mestna oblast z njo pravzaprav hotela doseči; »da bi otroci zgodaj vstajali, da jih bo čim več pri jutranji maši ali pa da morajo več drsati …«?

Iz lokalne cerkve so prišla sporočila, da je »Cerkev vedno nagrajevala otroke, če so prihajali k mašam zornicam«, prvi mož Đakova pa je za lokalni Novi radio potrdil, da je to nagrada otrokom iz vrtcev in osnovnih šol pa tudi, da bodo nagradne vstopnice najprej morali zaslužiti z rednimi obiski, prevzeli pa da jih bodo lahko šele teden dni pred božičem.

Drsališče, postavljeno na mestnem parkirišču za lokalno cerkvijo, bodo slovesno odprli danes, vse pa kaže, da je vik in krik zaradi bržkone res diskriminacijske odločitve mestnih velmož obrodil sadove. Mestni veljaki so se zdaj namreč odločili, da se bodo brezplačno lahko drsali vsi, ne le tisti otroci, ki se redno udeležujejo jutranjih maš. A tako bo le prvih deset dni, pozneje bo drsanje vseeno treba plačati – kar bo veljalo tudi za tiste, ki jih lokalni župnik redno videva v cerkvenih klopeh.

Nova škofa

S Cerkvijo pa je na Hrvaškem povezano tudi nedavno – pred očmi javnosti precej skrito – imenovanje novega vojnega ordinarija. Na odločitev Vatikana so na Hrvaškem dolgo čakali, saj je bil prav dosedanji vojaški ordinarij Juraj Jezerinac znan kot eden tistih, ki so se z argumenti desničarskih strank odkrito postavil po robu politiki vlade Ivice Račana in takratnega predsednika države Stjepana Mesića, ko je dejal, da oblast popušča pritiskom Zahoda, ko se »s tlačansko podložnostjo žrtvuje za skledo boljšega življenja«. Takrat je celo Mesić zaprosil Vatikan, da malo umiri preveč radikalnega vojaškega ordinarija. Zdaj je Vatikan na ta položaj imenoval novega človeka, to je Jure Bogdan, ki velja za »umirjenega, skromnega in racionalnega«, popolno nasprotje dosedanjega ordinarija Jezerinca, ki je sam zaprosil za upokojitev.

Že nekaj časa pa je minilo od imenovanja novega krškega škofa. To je postal Ivica Petanjak, ki tudi velja za umirjenega in racionalnega ter za zagovornika zmerne struje, na škofovskem položaju krške škofije pa je zamenjal Valterja Župana (odšel je v pokoj), ki je prav tako spadal v skupino tako imenovanih desnih škofov, ki nikoli niso varčevali z očitki in obtožbami na račun levosredinske hrvaške oblasti.