Največji škandal v zgodovini moderne grške države

Grčija je bila v farmacevtskem škandalu domnevno oškodovana za več milijard evrov.

Objavljeno
15. februar 2018 11.34
Greece Pharma Scandal
Pija Kapitanovič
Pija Kapitanovič

Atene – Obtožbe, da so najvišji predstavniki švicarskega farmacevtskega giganta Novartis več let podkupovali zdravnike, ministre in visoke uradnike, razburja grško javnost. Grški premier Aleksis Cipras je prejšnji teden parlamentarnemu odboru naložil preiskavo, na podlagi katere se bodo odločili, ali bodo proti nekdanjim desetim ministrom uvedli kazenski postopek. Organi pregona so enemu od Novartisovih menedžerjev prejšnji teden prepovedali odhod iz države, ta pa je po poročanju lokalnih medijev organom pregona že izročil svoj potni list.

Ministri, zdravniki in drugi uslužbenci so domnevno med letoma 2006 in 2009 prejeli več deset milijonov evrov v zameno, da so pospešili naročila Novartisovih zdravil, med drugim pa so menda poskrbeli tudi za ugodno cenovno politiko nabave v prid farmacevta.

Namestnik pravosodnega ministra Dimitris Papangelopoulo je med tem dejal, da »gre za največji škandal v zgodovini moderne grške države«.

Obtožbe o podkupovanju izhajajo iz pričevanj treh nekdanjih zaposlenih v Novartisu. Glede na njihova pričanja je samo nekdanji zdravstveni minister Dimitris Avramopoulos, trenutni evropski komisar za migracije in notranje zadeve, od leta 2006 do leta 2009 porabil 40 milijonov javnih sredstev za naročanje izredno velikih zalog Novartisovih izdelkov. Kot protiuslugo za dober posel pa je le med letoma 2009 in 2010 od podjetja domnevno sprejel 120.000 evrov, ki jih je menda opral prek podjetja za računalniško strojno opremo.

Avramopoulos je na petkovi tiskovni konferenci v Atenah dejal, da gre za zaroto proti njemu, in pri tem napovedal tožbo, v kateri bo zahteval razkritje identitete prič, ki so sprožile preiskavo. »To je zarota. Vsebina, ki so jo domnevno podale priče, se ne sklada s tem, kar naj bi nekdanji zaposleni lahko vedeli,« je dejal in pristavil: »Gre za poceni preusmerjanje pozornosti od resnih težav.«Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Organi pregona preiskujejo dejanja med letoma 2006 in 2015 in ocenjujejo, da so grški državniki in javni uslužbenci prejeli več milijonov podkupnin, škoda, ki je bila povzročena državi, pa se bo merila v milijardah. Kyriakos Mitsotakis predsednik opozicijske Nove demokracije, je pred novinarji, ki smo bili na seminarju evropske komisije o posledicah grške krize, tudi obtožil Sirizo, da se vmešava v preiskavo glede Novartisa, grški lokalni novinarji pa menijo, da so takšne obtožbe nesmiselne, saj so v afero vpleteni člani ali z njimi povezane osebe iz prav vseh političnih strank, med drugim tudi nekdanji grški premier Antonis Samaras in Yannis Stournaras, trenutni guverner Banke Grčije in nekdanji finančni minister.

Cipras je pri tem dejal, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da »dobijo nazaj denar, ki je bil odvzet grškim državljanom, ter razkrijejo resnico.«

Preiskava poteka sicer že od lanskega januarja, glavna grška tožilka za korupcijo je marca lani podala odstopno izjavo, v kateri je zapisala, da »noče biti žrtveno jagnje v procesu proti Novartisu, ki razkriva vso globino podkupljivosti grških uradnikov«. Grški organi pregona so se za pomoč pri preiskavi obrnili tudi na ZDA, ki je na pomoč poslala FBI.

Novartis obtožnice še ni prejel, v izjavi za javnost pa so sporočili, da polno sodelujejo z organi pregona v preiskavi. Kot so še zapisali, so tudi sami sprožili interno preiskavo, da bi razumeli, kaj se je v Grčiji zares dogajalo. »Sprejeli bomo odgovornost za posledice dejanj, ki niso v skladu z njihovimi visokimi etičnimi pravili delovanja. Če bomo odkrili zlorabe, bomo hitro ukrepali in storili vse, kar je v naši moči, da preprečimo nadaljnje nepravilnosti.«