Najvišje priznanje za zanikanje genocida

Milorada Dodika je srebreniški župan predlagal za dobitnika občinske zlate plakete.

Objavljeno
08. marec 2018 19.00
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Bošnjaki so zgroženi zaradi­ predloga za dodelitev srebreniškega priznanja Miloradu­ ­Dodiku, ki zanika genocid. Predsednik Republike Srbske je še vedno na ameriškem črnem seznamu. Po ocenah Washingtona je proruski populist, ki igra nevarno igro za Kremelj.

Srebreniški župan Mladen Grujičić je predlagal občinskim svetnikom, naj na slavnostnem zasedanju ob dnevu občine dodelijo Miloradu Dodiku zlato plaketo Srebrenice. Stranka demokratične akcije (SDA) Srebrenice nasprotuje predlogu, ker ocenjuje, da bi bilo sramotno dodeliti priznanje človeku, ki žali žrtve genocida, poveličuje vojne zločine, deli odlikovanja vojnim zločincem in poimenuje ustanove srbske entitete z imeni največjih vojnih zločincev, ki jih pozna ­civilizirani svet.

Črni lesk zlate plakete

Ker je za SDA odločitev nesprejemljiva, kot je pojasnil predsednik občinske skupščine Alija Tabaković, so zapustili skupščinsko zasedanje, bojkotirali bodo tudi slavnostno zasedanje. Po njihovem dodelitev najvišjega priznanja politiku, ki zanika sodno dokazan genocid na varovanem območju Združenih narodov, ki sta ga zakrivili vojska in policija Republike Srbske, vrača Srebrenico v mračno preteklost iz leta 1995. V sporočilu za javnost je SDA zapisala, da takšna sramotna odločitev občinske skupščine ruši dosežen napredek v mednacionalnih odnosih in spodbuja tiste, ki niso za sobivanje v Srebrenici.

Izstopa tudi dejstvo, da je bil član predsedstva BiH Mladen Ivanić predlagan le za srebrno plaketo, ker ni iz prave stranke. Najvišjega priznanja Srebrenice ne bo dobil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki so ga sicer kamenjali na spominski slovesnosti v Potočarih, vendar za Bošnjake ni tako sporen kot Dodik.

Po mnenju analitikov je Grujičićev predlog legitimen, vendar moralno sporen. Srbi v Srebrenici niso le zarinili prsta v oči Bošnjakom, temveč ga vrtijo v njihovih očeh. Če bo Dodik sprejel priznanje, bo zmagal na obeh straneh Drine, ker ima največ možnosti, da bo postal prihodnji srbski član predsedstva BiH, hkrati pa bo le še utrdil svojo pozicijo tudi pri novem voždu in najmočnejšem srbskem politiku Vučiću. »Svojim« in vsem državljanom BiH ter mednarodnim centrom moči bo sporočil, da lahko dela vse, kar se mu zahoče. Njegovi bodo v vsakem primeru glasovali zanj, drugi pa se bodo delali neumne. Dejstvo je namreč, da so vsi, ki so ostali v Republiki Srbski, tako ali drugače odvisni od sedanje oblasti.

Nevarna igra Kremlja v Bosni

Izvršna direktorica posvetovalnega sveta za Bosno in Hercegovino (ACBH) v Washingtonu Ajla Delkić je v analizi za spletni časnik The Hill posvarila zahodne zaveznike BiH, da njihov vpliv v tej državi in širši regiji slabi. Po njenem so ZDA s tem, ko so predale vodilno vlogo Evropski uniji, dovolile silam, kot sta Kitajska in Rusija, da povečujejo svoj vpliv v jugovzhodni Evropi. Kitajska krepi svoj vpliv z intenzivnim vlaganjem v BiH, Srbijo in Makedonijo, ki je podprto z državnimi subvencijami. Ajla Delkić ocenjuje, da si Kitajska tako prizadeva dobiti stol za evropskim omizjem.

V nasprotju z rastjo kitajskega gospodarskega vpliva Rusija krepi predvsem vojaško prisotnost. Ajla Delkić je poudarila, da se Moskva ne vmešava v volilne procese le v ZDA, Ukrajini ali Siriji. Po njenem igra Kremelj nevarno igro tudi v BiH s pomočjo proruskega populista Dodika, ki zanika genocid in je tudi zato uvrščen na ameriški črni seznam. Dodik naj bi po njenem prav zaradi sankcij Washingtona vzpostavil posebne odnose s Kremljem. Ajla Delkić je tudi spomnila, da so se ruski prostovoljci borili na strani Republike Srbske med agresijo na BiH.

V analizi je poudarila sklepe ameriške državne obrambne strategije, po kateri sta Kitajska in Rusija glavna izziva za varnost in interese ZDA. To ni nikjer bolj vidno kot v BiH, kjer je potreben hiter in strateško močen ameriški odgovor. Sklenila je z besedami senatorja Johna McCaina, ki je poudaril, da ZDA z ignoriranjem Zahodnega Balkana delajo daleč največjo škodo sebi.