Napadalec v Parizu ni imel teroristične preteklosti

Zaradi kaznivih dejanj je v zaporu preživel 13 let. Med prestajanjem kazni pa ni kazal nobenega znaka radikalizacije.

Objavljeno
20. april 2017 23.40
FRANCE-SHOOTING/
A. S. H., A. M., Ba. Pa., STA
A. S. H., A. M., Ba. Pa., STA

Pariz – Napadalec, ki je v četrtek zvečer na Elizejskih poljanah v Parizu ubil policista, ranil še dva in nemško turistko, je bil 13 let v zaporu zaradi kaznivih dejanj, ki niso bila povezana s terorizmom. Zaprt je bil tudi zaradi poskusa umora policista leta 2001, je danes sporočil francoski protiteroristični tožilec Francois Molins.

Napadalec, ki so ga policisti med napadom ubili, je bil 39-letni Karim Cheurfi. Med prestajanjem kazni v zaporu ni kazal nobenega znaka radikalizacije. Prav tako ne med nadzorom po izpustitvi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še povedal Molins.

Pojasnil je še, da so ga zadnjič prijeli februarja zaradi suma, da je skušal pridobiti orožje in namigov, da naj bi želel pobijati policiste. Prisluhi njegovih telefonskih pogovorov in preiskava njegovega stanovanja takrat ni dala nobenih dokazov, da bi bil kakorkoli povezan z islamskimi skrajneži. Kupil si je sicer lovske nože, maske in kamere, vendar pa ni bilo dovolj dokazov, da bi ga lahko ovadili, je še povedal Molins.

Ubit en policist, dva težko ranjena

V streljanju na aveniji Elizejske poljane v središču Pariza je bil v četrtek ubit en policist, dva sta težko ranjena. Strelca so ubili njihovi kolegi. 

Napadalec se je okrog devete ure zvečer z avtomobilom ustavil ob stoječem policijskem vozilu, izstopil in z avtomatsko puško ustrelil v njem sedečega policista. Nato je med poskusom pobega s prizorišča ustrelil in ranil še dva policista, preden je sam padel pod streli. 

Teroristični osumljenec, ki ga francoske oblasti iščejo v povezavi s četrtkovim napadom na Elizejskih poljanah v Parizu, se je predal belgijski policiji, je danes sporočilo francosko notranje ministrstvo. Policija je v povezavi z incidentom že predtem izdala tiralico za še enim osumljencem, ki naj bi v Pariz pripotoval z vlakom iz Belgije.

Predstavnik francoskega notranjega ministrstva Pierre-Henry Brandet je potrdil, da je storilec namenoma napadel policiste, ki so varovali eno izmed najbolj priljubljenih turističnih točk Pariza, francosko tožilstvo pa je v zvezi z incidentom sprožilo »teroristično preiskavo«.

Pozneje je policija sporočila, da je bil 39-letni napadalec, čigar imena še niso razkrili javnosti, znan varnostnim silam, kot kaže, so ga spremljali kot potencialnega islamskega skrajneža. Agencija AP na podlagi informacij neimenovanih virov poroča, da gre za Karima Cheurfija, po navedbah francoskih medijev pa je storilec pred dobrim desetletjem že odsedel nekajletno zaporno kazen zaradi streljanja na policiste.

Nejasna fotografija domnevnega napadalca Karima Cheurfija. Foto: AP

Pripadniki varnostnih sil so ponoči že preiskali stanovanje, domnevno gre za storilčevo domovanje, v vzhodnopariškem predmestju Chelles, kjer so iskali indice, ali je bil v napad vpleten še kdo. 

Samooklicana Islamska država je pozno zvečer prek svojega glasila Amaq prevzela odgovornost za napad na Elizejskih poljanah. Pri tem je napadalca poimenovala z vzdevkom Abu Jusuf al Beldžiki, zadnji del katerega namiguje, da gre za Belgijca. 

Napad se je zgodil v samem središču Pariza, v neposredni bližini Slavoloka zmage. Foto: Christian Hartmann/Reuters

Francoski preiskovalci so danes pridržali tri sorodnike ubitega napadalca. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa gre za običajen postopek v tovrstnih primerih.

Francoski predsednik Francois Hollande je četrtkov napad na policiste v središču Pariza označil za teroristično dejanje. Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

Francija je sicer tik pred prvim krogom predsedniških volitev, na katerem se bo v nedeljo za oblast spopadlo enajst kandidatov, med katerimi po napovedih anket najbolje kaže skrajni desničarki Marine Le Pen in vodji gibanja En marche! Emmanuelu Macronu, tesno jima sledi še radikalni levičar Jean-Luc Mélenchon. Varnost in odnos do (skrajnega) islama sta bila sicer pomembni temi kampanje. Po poročanju agencije AFP so napadi islamskih skrajnežev v Franciji od leta 2015 zahtevali 238 življenj.

Le Penova in desnosredinski kandidat François Fillon sta v odziv na četrtkov napad odpovedala predvolilne shode, napovedane za danes, zadnji dan kampanje pred nedeljskim glasovanjem.

Za varnost ob francoskih predsedniških volitvah bo v prihodnjih dneh skrbelo več kot 50.000 policistov, v pripravljenosti bodo tudi posebne enote policije.