Nasvet Franciji: hitri ukrepi za gospodarsko rast in zaposlovanje!

Nemci domnevajo, da bo Macron močan na domačem odru, a ne med vsem prebivalstvom.

Objavljeno
12. junij 2017 22.51
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – »Močan glas za reforme,« je kanclerka Angela Merkel čestitala novemu francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu za zmago v prvem krogu parlamentarnih volitev. Konservativni Berlin upa, da bo Macron po nemškem zgledu izpred poldrugega desetletja podprl svoje gospodarstvo ter se jim pridružil v prizadevanjih za gospodarsko in politično zdravje Evrope.

Tudi nemško gospodarstvo je ozdravil liberalni levičar, a so se strankarski nasledniki kanclerja Gerharda Schröderja v veliki meri odrekli »Agendi 2010«, konservativna kanclerka Angela Merkel pa jih je sprejela z obema rokama. »Da bi lahko reformirali Evropo, septembra tudi v Nemčiji potrebujemo zamenjavo,« zato socialdemokratski kanclerski kandidat Martin Schulz pozdravlja Macronovo zmago z evropskimi argumenti. Nekdanjemu predsedniku evropskega parlamenta pa gre po javnomnenjskih raziskavah vse slabše, in če se bo takšno politično ozračje v osrednji evropski državi nadaljevalo do 24. septembra, bo kanclerka Angela Merkel dobila še četrti mandat.

Makronomija

Za dobre nemško-francoske odnose in skupno evropsko prihodnost bo zelo pomembno, kaj bo Macron poleti ukrenil doma. Nemški konservativci in liberalci verjamejo, da je prav obotavljivost pri reformiranju domačega gospodarstva in družbe pokopala oba zadnja predsednika, konservativnega Nicolasa Sarkozyja in socialista Françoisa Hollanda. »Makronomija«, kot imenujejo gospodarski program novega predsednika, nasprotno obljublja tudi gospodarsko pomikanje naprej. Macron je govoril o rahljanju zakonodaje o 35-urnem delovnem tednu za lažje dogovarjanje med gospodarstveniki in sindikati, skoraj 10-odstotno brezposelnost pa naj bi nižali z vajeniškimi programi za mlade. To so tudi lekcije nemškega gospodarskega vzpona po letu 2003, ko je bila Nemčija evropska gospodarska bolnica.

Novi francoski predsednik napoveduje tudi nižanje korporativnega davka in državne potrošnje z odpuščanji državnih uradnikov vred, čeprav načrtuje obsežne investicije v energijo, transport, kmetijstvo in druga področja. Ni še jasno, kako bo z vsem tem zmanjšal francoski proračunski primanjkljaj in javni dolg, za kar ga obvezujejo lastne obljube in pravila skupne evropske valute. Če bo Emmanuel Macron do konca septembra sprejel dovolj ukrepov za reformiranje francoskega gospodarstva in družbe, bo konservativna Nemčija sprejemljivejša za njegove zamisli evropskih reform. Kanclerka je že med njunim zadnjim srečanjem poudarila, da zanjo pri smiselnih spremembah ni tabujev, saj se spreminja ves svet, zagotovo pa pomaga tudi Macronovo zagotavljanje, da še nikoli ni zahteval evrskih obveznic. »To vodi le k neodgovorni ­politiki.«

Nezadovoljneži spet na ulicah?

Tudi Nemci domnevajo, da bo Macron po zdesetkanju tradicionalne levice in desnice ter nacionalistov zelo močan na domačem političnem odru, ne pa med vsem prebivalstvom, saj je v nedeljo vsak drugi volilni upravičenec ostal doma. Če ne bo hitro ukrepal za izboljšanje gospodarstva in zaposlovanja, se lahko nezadovoljneži spet odpravijo na ulice in morda celo blokirajo spremembe, ugotavljajo vsaj nemški konservativni in liberalni opazovalci. Levičarski se sprašujejo, kako se je lahko v Franciji povzpel Macron in v Veliki Britaniji pomembno okrepil Jeremy Corbyn, kanclerkin socialdemokratski izzivalec Martin Schulz pa ima vsak dan manj možnosti.

SPD, ki že nekaj časa tesno sodeluje z Macronom, grozi, da bo krščanskodemokratska kanclerka spet prevzela štafeto sodelovanja najpomembnejših držav evropskega združevanja, in tu je najbrž odgovor na vprašanje, zakaj se jim morda ne bo posrečilo po francoskem in britanskem zgledu: tekmujejo s političarko, ki pooseblja evropski zgodovinski, gospodarski in socialni napredek ter vsaj za zdaj celo svoje pomanjkljivosti spreminja v prednosti.