Hollande »vojno dejanje« pripisal IS, ta je odgovornost priznala

Francoska policija je na prizorišču napada našla sirski in egiptovski potni list, med napadalci je tudi vsaj en Francoz.

Objavljeno
14. november 2015 06.57
FRANCE-SHOOTING/
Š. P., Mo. B., Delo.si; STA; B. K., Berlin
Š. P., Mo. B., Delo.si; STA; B. K., Berlin
Pariz, Ljubljana - Francoske oblasti so po sinočnjem streljanju na sedmih različnih lokacijah v Parizu, ki je zahtevalo več kot 120 žrtev in 180 ranjenih, razglasile izredne razmere in zaprle vse državne meje. V napadu je menda sodelovalo najmanj sedem napadalcev, policija pa preiskuje, ali jih je bilo morda še več, in poskuša najti njihove morebitne pomočnike.

Najhuje je bilo na koncertnem prizorišču Bataclan, kjer je nastopala ameriška skupina Eagles of Death Metal. Po navedbah policijskih virov je bilo obitih okoli sto ljudi, v dvorani jih je bilo v času napada okoli 1500. Teroristi so med koncertom zajeli več deset talcev, francoska policija pa je v napadu, ki je trajal približno eno uro, ubila tri teroriste.

V bližini stadiona Stade de France, kjer je potekala prijateljska tekma med nogometnima reprezentancama Francije in Nemčije, naj bi odjeknile eksplozije, je bilo v treh eksplozijah najmanj pet mrtvih. Napadena je bila tudi kamboška restavracija nedaleč od stadiona ter druge lokacije, skupaj sedem, v katerih naj bi bilo prek 40 mrtvih.

Serija včerajšnjih terorističnih napadov velja za najhujši napad v Parizu po koncu 2. svetovne vojne, zanje pa še nihče ni prevzel odgovornosti. Napad je bil najhujši v Evropi po napadih na madridsko podzemno železnico leta 2004.

Dogajanje spremljamo v živo:

23.55: V Parizu se na različnih krajih, čeprav je to zdaj prepovedano, v znak žalovanja zbirajo skupine ljudi. Več se jih je zbralo tudi na Trgu republike v središču mesta. Ljudje z množičnim zbiranjem podporo žalujoči državi izkazujejo tudi v drugih evropskih mestih, v Londonu se je tako več sto ljudi zbralo na trgu Trafalgar.

23.45: Oče in brat enega od napadalcev sta bila po poročanju AFP aretirana, mediji poročajo še o nekaj aretacijah po državi. Uradnih informacij še ni. 

23.05: Francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier je v pogovoru za Odmeve dejal, da so Francijo napadli zaradi njenega posredovanja v Siriji, a poudaril, da je Francija vedno posredovala v državah, kjer meni, da je to zaradi grozljivega stanja, ki tam vlada, potrebno. Napoved vojne proti fanatikom, ki jo je napovedal francoski predsednik Holland, je označil za pravilno.

»To je bil naš 11. september, a Francija ni bila napadena prvič in se bo tudi tokrat pobrala,« je med drugim dejal Mouier in dodal, da se moramo vsi zavedati, da v vojni s terorizmom ni samo Francija, ampak smo v vojni vsi. Pohvalil je še delovanje belgijskih varnostnih služb in dejal, da pričakuje tudi pomoč evropskih zaveznikov in Nata.

Foto: Reuters

22.50: Dopisnica RTV Slovenija Erika Štular je iz Pariza poročala, da naj bi orožje uporabljeno v včerajšnji napadih izviralo iz nekdanje Jugoslavije.

22.35: Iz grških vladnih virov prihajajo informacije, da naj bi tudi drugi osumljeni za teroristične napade v Franciji najverjetneje prečkal njihovo državo, poroča Reuters. Francoska policija drugega osumljenca, ki naj bi domnevno v Francijo prišel v begunskem valu, še ni identificirala.

22:15: Francoska policija je povečala okrepitve v okolici hotela Pullman v Parizu in evakuirala območje okoli Eifflovega stolpa. Predstavnik francoskega notranjega ministrstva je sporočil, da je bil dogodek v hotelu Pullman lažni alarm, poroča Reuters. Policija je preiskala hotel Pullman v 15. okrožju, a ni našla ničesar, poroča BBC. Intervencijo je sprožil turist, ki je menil, da je videl nekaj sumljivega.

21.37: Bela hiša je sporočila, da nima nobenih informacij, ki bi bili nasprotne trditvam francoskih oblasti, da je ISIS odgovorna za napade v Parizu. Nacionalni varnostni svet (National Security Council) je predsednika Baracka Obamo seznanil s ključnimi informacijami o dogodkih v francoski prestolnici. Zoper ZDA naj ne bi obstajala »specifična ali kredibilna grožnja«.

20.57: Pascal Nègre, francoski predstavnik Universal Music, ki zastopa skupino Eagles of Death Metal, ki je imela sinoči koncert v dvorani Bataclan, je na Twitterju izrazil sožalje družinam trem mladim članom osebja oziroma sodelavcem skupine (Thomasu, Marie in Manuju). Ubili so jih teroristi.

20.46: Francija je v vojni, je dejal francoski premier Manuel Valls. Dodal je, da bodo udarili po sovražniku, skrajni skupini Islamska država in jo uničili v Franciji, v Evropi, v Siriji in Iraku. Francoski odziv na napade »bo na isti ravni, kot so bili napadi« je dejal. Francija bo nadaljevala letalske napade na cilje IS v Siriji in Iraku.

20.40: Večernji list poroča, da je v Parizu umrl Hrvat Milko Jozić, ki je živel v Belgiji.

20.32: Ben Quinn, Guardian, poroča, da so tisti, ki so na sebi nosili eksploziv, uporabljali TATP (triaceton triperoksid). Imenujejo ga tudi »mati satana«. Izdelava eksploziva je preprosta, saj se da narediti iz dostopnih kemikalij, ki se jih da razviti na poceni in enostaven način. Težko ga zaznajo psi in drugi konvencionalni načini odkrivanja, piše novinar. Že nekaj časa je priljubljen pri teroristih.

20.27: Britanec, ubit v dvorani Bataclan, je Nick Alexander. Delal je za skupino Eagles of Death Metal, ki je imela usodni večer koncert.

19.41: V terorističnih napadih so po besedah francoskega tožilca Francoisa Molinsa delovale tri ekipe napadalcev, ki so bile med seboj usklajene, poroča CNN. Eden od napadalcev je bil francoski državljan z zgodovino kriminalnih dejanj. Leta 2010 se je radikaliziral, za kar so varnostne službe vedele, vendar nikoli ni bil osumljen terorizma.

19.21: Najmanj en britanski državljan je med mrtvimi v Parizu, je pred nekaj minutami sporočilo britansko zunanje ministrstvo. Nuradno se oblasti v Londonu bojijo, da bo britanskih žrtev veliko.

18.39: Belgijski pravosodni minister je dejal, da so v državi izvedli več aretacij, povezanih z napadi v Parizu. Belgijska RTBF je pred kratkim poročala o več racijah, ki naj bi jih izvedli belgijski varnostni organi na obrobju Bruslja.

18.26: Generalni direktor hrvaške policije Vlado Dominić je »dvignil raven pripravljenosti na vseh segmentih dela policije«. To pomeni, da bo hrvaška policija okrpila mejni nadzor, okrepila varovanje vseh varovanih objetov, janih zborovanj in dogodkov, od kulturnih do športnih. Okrepljen bo tudi nadzor železniškega, zračnega in tovornega prometa, prav tako je izdano navodilo po izmenjavi informacij, ki bi lahko bile povezane s terorističnimi aktivnostmi, poroča HRT.

18.19: Voditelji EU so sprejeli izjavo, v kateri so zapisali, da bo "vse, kar se lahko stori na evropski ravni za varnost Francije, narejeno".

17.53: Slovensko veleposlništvo v Parizu: Po informacijah francoske policije med žrtvami ni slovenskih državljanov.

17.45: Lastnik sirijskega potnega lista, ki naj bi ga našli v bližini trupla enega od pariških strelcev, je potoval skozi Grčijo v oktobru, je dejal namestnik grškega ministra za javni red Nikos Toskas. »Lastnik potnega lista je šel čez otok Leros 3. oktobra, kjer je bil identificiran v skladu s pravili EU,« je dejal Toskas. Dodal je tudi, da so bile evropske države zaprošene, da preverijo lastnike potni listov, če so bili kjer koli zabeleženi oziroma registrirani. Sirijski potni listi so zelo zaželeni pri tistih, ki želijo v EU. Doslej še ni nobene uradne potrditve, da bi omenjeni potni list pripadal ubitemu teroristu.

17.30: Pariški napadalci naj bi bili člani sanostojne celice in so potovali v Sirijo, je BBC izvedel pri vladnih virih. Reuters pa poroča, da je eden od napadalcev, Francoz, živel v okolišu Courcouronnes južno od Pariza. Courcouronnes leži osem kilometrov južneje od Juvisy-sur-Orge, kjer je živel Amedy Coulibaly, ki je bil vpleten v streljanje v primeru Charlie Hebdo.
Belgijska RTBF pa poroča o več racijah, ki naj bi jih izvedli belgijski varnostni organi na obrobju Bruslja. Racije naj bi bile povezane z dogodki v Parizu.

17.14: Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je posvaril pred prenagljenim povezovanjem napadov z begunsko krizo v Evropi. »Rad bi opozoril, da ne smemo prenagljeno napadov povezovati z begunci,« je dejal.  De Maiziere je zatrdil, da nemške oblasti spremljajo delovanje islamistov in njihovih privržencev v Nemčiji, kot tudi delovanje desničarskih skrajnežev, ki bi se utegnili odzvati na napade v Franciji. Varnostne službe so že ponoči začele izvajati dodatne ukrepe, kot so večja policijska navzočnost na postajah in letališčih ter večji nadzor ob meji s Francijo.

17.08: Glavno mesto Francije po napadih: »Smo Pariz. Zmagali bomo!« Vzdušje v francoskem glavnem mestu spremlja naš dopisnik Peter Žerjavič. Spremljate ga lahko po Twitterju: @ZerjavicDelo. S Parižani se je pogovarjal TUKAJ.

17.03: Teroristični napadi v Parizu - fotozgodba Nataše Briški, novinarke, soustanoviteljice in urednice spletne postaje Metina lista, drugi del. Več TUKAJ. Prvi del pa TUKAJ.

16.44: »Prvič sem videla nekoga umreti« - Marie Cartal, ki živi nad restavracijo La Casa Nostra restaurant, kjer je umrlo pet ljudi, je za BBC dejala: "Bil je šok. Prvič v življenju sem videla nekoga umreti pred menoj. Ljudje so sedeli pred loklom, pili pijačo... Niso bili politiki, bili so ljudje, ki so uživali v začetku vikenda... Torej... zakaj?"

16.36: Guardian se sklicuje na izjavo, ki naj bi jo posredovala ISIS, v kateri naj bi bila Francija označena za »glavno tarčo«. Napadi naj bi bili maščevanje za francosko bombardiranje v Siriji, še piše v omenjenem sporočilu.

16.15: Po poročanju Europe 1 naj bi bili teroristi stari med 15 in 18 let. Novica še ni potrjena.

16.13: Francosko letalo moralo pristati v Amsterdamu. Nizozemske oblasti pojasnjujejo, da zaradi grozilnega sporočila, poslanega po Twitterju.

15.24: Barbara Kramžar o okrvavljenem simbolu naše svobode: Islamski teroristi pravijo, da napadajo zaradi francoskega vojaškega vmešavanja na Bližnjem vzhodu, a napadajo vse nas. Več preberite TUKAJ.

15.12: Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so policisti identificirali enega od napadalcev na koncertno dvorano – gre za francoskega državljana, ki se je v preteklosti že pojavil na radarju obveščevalnih služb. Na prizorišču terorističnih dejanj so našli tudi sirski in egiptovski potni list.

15.05: Navodila MZZ po napadih v Parizu:

  • državljani se lahko se lahko za morebitno pomoč obrnejo na slovensko veleposlaništvo v Parizu, ki ažurne informacije sproti objavlja tudi na Facebooku in Twitterju in na dežurno službo ministrstva za zunanje zadeve
  • informacije poleg Facebooka in Twitterja lahko najdejo tudi na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Parizu
  • dežurna služba MZZ je dosegljiva na telefonski številki (01) 478 2219.
  • pariška policijska prefektura je na Twitterju objavila številko, kamor lahko za informacije pokličejo turisti v Parizu, in sicer +33 (0) 1 45 55 80 00.
  • nadzor na francoskih mejah se sistematično izvaja na vstopnih točkah v Francijo. Nadzor se izvaja na cestnih, železniških, letalskih in morskih vstopnih točkah
  • letališča delujejo, letalske in železniške povezave so zagotovljene
  • javni prevoz v Parizu naj bi po zadnjih podatkih spet deloval v celoti na vseh linijah metroja, avtobusov, tramvaja in železnice RER

15.00: Eifflov stolp je »do nadaljnjega« zaprt, so zapisali na spletni strani upravljalca te pariške znamenitosti. Dnevno ga je obiskalo okoli 20.000 ljudi.

(Foto: Yves Herman/Reuters)

14.53: Evropske države počasi objavljajo podatke o smrtnih žrtvah. Iz Belgije poročajo, da sta sinoči umrla vsaj dva njihova državljana. Med žrtvami sta tudi dva Romuna, portugalski in švedski državljan. Med huje ranjenimi je tudi 20-letni Avstrijec. Britanski premier Cameron opozarja državljane, naj se pripravijo, da bodo med žrtvami tudi britanski državljani.

14.46: Britanski BBC poroča, da pariška policija išče črn avto znamke seat s tujo registrsko tablico GUT18053. Vozilo iščejo v povezavi s sinočnjimi napadi, ob tem ljudem svetujejo, naj se vozilu ne približujejo, če ga opazijo.

14.45: Iz francoskih bolnišnic poročajo, da so sinoči po napadu sprejeli 300 ranjenih, 80 jih je še vedno v kritičnem stanju.

14.38: Mimi Podkrižnik o krvavemu večeru in žalostnemu jutru: V tej emocionalno izjemno težki situaciji ni prostora za ciničnost, nihče ne sme biti negativističen, češ, kaj pa se dogaja po vseh drugih apokaliptičnih koncih sveta, kakor tudi ni prostora za nizkotne človeške instinkte. Ne. Nad zlom je mogoče edinole z dobrim. In dobro pomeni: »solidarno povezati se« - v boju proti Islamistični državi, dokončno lotiti se zla pri koreninah. Prepozno je, in vendar je skrajni čas - prav tako za lasten uvid. Več preberite TUKAJ.

14.15: Teroristični napadi v Parizu - fotozgodba Nataše Briški, novinarke, soustanoviteljice in urednice spletne postaje Metina lista. »Ljudje so začeli žvižgati, češ, saj še ni konec, pustite posnetek do konca. Nekateri so se celo začeli glasno jeziti. Potem pa se na vrhu dvorane pojavi eden od uslužbencev in pove: 'Pariz je bil ravnokar tarča terorističnih napadov. Več informacij nimamo. Prosimo, da zapustite dvorano'.« Več na tej povezavi.

13.57: V Parizu je tudi naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič (spremljate ga lahko na tviterju @ZerjavicDelo). Kot poroča, so ulice bolj prazne kot sicer, trgovine so zaprte. Taksist mu je v Parizu povedal: »Je nevarno. A moram delati. Naj ostanem doma? Treba je le paziti.«

13.48: Napade je obsodilo tudi najvišje versko telo Saudske Arabije. »Islam teh teroristov ne odobrava, njihova dejanja so v nasprotju z vrednotami usmiljenja, ki ga daje svetu,« so sporočili v izjavi za javnost.

13.35: V ponedeljek opoldne se bo Evropa z minuto tišine poklonila spominu na žrtve krvavega napada.

13.29: Britanski premier David Cameron je danes Britance opozoril, naj se pripravljajo, da so med žrtvami tudi mnogi britanski državljani. Podrobnosti o številnih žrtvah sicer še niso znane.

13.21: Na pokol v Parizu se je odzval tudi sirski predsednik Bašar al Asad, ki je dejanje pripisal tudi francoski politiki, ki da je sama prispevala k »širjenju terorizma«. »Terorističnih napadov na francosko glavno mesto Pariz ne gre ločevati od tistih, ki so se zgodili v glavnem libanonskem mestu Berjut, in od tistega, kar se zadnjih pet let dogaja v Siriji in drugod,« je povedal.

13.20: Kot smo že poročali, je policija evakuirala severni terminal na britanskem letališču Gatwick. Po najnovejših podatkih je bila vpoklicana policijska enota, ki se ukvarja z deaktivacijo eksplozivnih sredstev, policija pa naj bi aretirala človeka, ki je imel v torbi granato. Vzleti in pristanki na letališču sicer potekajo nemoteno.

13.14: Islamski skupnosti v Republiki Sloveniji so, kot so zapisali, zgroženi in zelo žalostni zaradi poboja nedolžnih ljudi v Parizu. »Terorizem je zlo, ki ga moramo vsi skupaj obsojati in se boriti proti kakršnemkoli nasilju,« so zapisali v skupnosti, kjer izražajo globoko sočutje svojcem ubitih in francoskemu ljudstvu.

13.11: Francoski mediji poročajo, da naj bi na truplu enega od napadalcev našli sirski potni list. Mediji in agencije se sklicujejo na policijske vire.

13.10: Francoski predsednik François Hollande je danes v stiku s številnimi svetovnimi voditelji - govoril je že z nemško kanclerko Angelo Merkel in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

12.46: »Tragedija, ki se je dogaja sinoči v Parizu, ni samo francoska, ampak evropska,« pojasnjuje naša zunanjepolitična novinarka Mimi Podkrižnik. Kot pravi, je zaupanje v državo v takih trenutkih nujno, zadnji čas pa je, da Evropa stopi skupaj in se postavi po robu nasilju:

12:45: Slovenska policija ocenjuje, da je ogroženost države še zmeraj nizka. Vse poteka normalno, varnostne razmere pa so stabilne, je dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Razmere bodo celovito ocenili in sprejeli ukrepe, če bodo ti potrebni, je dejal. Šefic je še dejal, da se bo zelo verjetno na operativni ravni sestal sekretariat sveta za nacionalno varnost, sicer pa je policija sodeluje z vsemi domačimi varnostnimi agencijami in tujimi varnostnimi organi. Vrh policije ocenjuje, da je ocena ogroženosti v Sloveniji še zmeraj nizka.

12.39: Po poročanju Reutersa so iz varnostnih razlogov preventivno zaprli severni terminal na britanskem letališču Gatwick. Tamkajšnji varnostni organi ostajajao pri visoki stopnji ogroženosti, kar pomeni, da so po njihovi oceni napadi »zelo možni«. Gatwick je drugo največje britansko letališče.

11.57: Odgovornost za napade v Parizu je prevzela Islamska država.

11.50: Za zdaj ni razloga, da bi v Sloveniji ustvarjali paniko ali občutek izrednih razmer, je za STA danes ocenil zunanji minister Karl Erjavec. Ob tem je menil, da Evropa po terorističnih napadih v Parizu ne bo več takšna, kot je bila. Kot pravi, gre za najbolj črn scenarij, da so očitno teroristi napovedali vojno celi Evropi, ki pa se mora zaščititi.

11.14: Francoski predsednik François Hollande je za napad obtožil skrajneže Islamske države, ki seje smrt v Siriji in Iraku, v njene vrste pa so stopili tudi mnogi državljani Zahoda. Predsednik je ob tem razglasil tri dni žalovanja.

10.50: Predsednica Rdečega križa Slovenije Nataša Pirc Musar za Delo: Zazrimo se vase in obsodimo teroriste, a bodimo še vedno ljudje, ki ne bomo v vsakem (so) človeku videli zla le zato, ker morda nosi ruto ali pa ima brado. Teroristični napadi naj tudi ne bodo izgovor za islamofobijo (in mnoge druge fobije), naj tudi ne bodo izgovor za postavljanje ograj. Več preberite TUKAJ.

10.38: Bavarski radio poroča, da so policisti iz Rosenheima ob nemški meji z Avstrijo že v četrtek prijeli »iz Črne gore izvirajočega moškega« ki naj bi sodil v krog pariških napadalcev. Njegov avto so ustavili med kontrolo na avtocesti med Salzburgom in Münchnom pri Bad Feilnbachu in našli več pištol, brzostrelk in eksploziva. Domnevajo, da je bil osumljenec namenjen v Pariz. Bavarske oblasti tega poročila še niso potrdile.

10.22: V Elizejski palači so se pod vodstvom francoskega predsednika Françoisa Hollanda zbrali člani sveta za nacionalno varnost, ki razpravljajo o ukrepih po napadih. Na sestanku je več ministrov francoske vlade, tudi premier Manuel Valls, ter notranji in obrambni minister. Manjka pa zunanji minister Laurent Fabius, ki bo Hollanda nadomestil na zasedanju vrha G20 v Turčiji. Srečanja se udeležujejo tudi najvišji predstavniki varnostnih oblasti v državi.

10.16: Iz slovenskega ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da po dosedanjih podatkih med žrtvami napada ni Slovencev. Prav tako se doslej nanje ni obrnil noben slovenski državljan.

Ob tem še dodajajo, da zaradi izrednih razmer in drugih ukrepov, ki jih je sinoči sprejela Francija, odsvetujejo vsa nenujna potovanja v Francijo. »Tistim, ki pa so trenutno tam, pa svetujemo naj spremljajo situacijo, se izogibajo mest, kjer se zbirajo ali nahajajo večje skupine ljudi ter dosledno upoštevajo navodila francoskih oblasti.«

10.13: Izrazi sožalja in obsodbe krvavega dejanja prihajajo tudi iz Slovenije. Zunanji minister Karl Erjavec je v pismu francoskemu kolegu Fabiusu sporočil, da gre za napad na naše skupne evropske demokratične vrednote, ki ponovno kaže na krhkost in relativnost pojma varnosti.

Odzval se je tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je nagnusno in zavrženo dejanje kar najostreje obsodil. »Še vedno ne morem razumeti, kako je mogoče, da je človeštvo spet prišlo do točke, ko človek postaja človeku volk,« je zapisal in dodal: »V tem trenutku slovenski državljani in državljanke sočustvujemo s francoskim narodom in mu nudimo vso moralno solidarnost.«

10.04: Iz francoskega tožilstva so sporočili, da je po zadnji podatkih v napadu umrlo 128 ljudi. 99 ljudi se še vedno zdravi v bolnišnicah, mnogi med njimi so v kritičnem stanju.

9.50: »Prebivalci Pariza so morali pretrpeti nočno moro nasilja, terorja in strahu in želim jim – in vsem Francozom – sporočiti predvsem eno: mi, vaši nemški prijatelji, čutimo z vami, jočemo z vami in skupaj z vami bomo vodili boj proti vsem, ki so vam zadali nekaj tako nepojmljivega,« je pravkar povedala globoko presunjena nemška kanclerka Angela Merkel. Ljudje, za katerimi zdaj žalujemo, so bili umorjeni v kavarnah, restavracijah, v koncertni dvorani ali na ulicah, želeli so živeti življenje svobodnih ljudi v mestu, ki praznuje življenje, in so naleteli na morilce, ki sovražijo prav to življenje v svobodi. »Ta napad na svobodo ne velja le Parizu, namenjen je vsem nam in tudi zadeva vse nas, in zato bomo tudi odgovorili skupaj.«

Najprej gre za varnost in nemška vlada je francoski že ponudila vso podporo, pomagali bodo pri lovu na storilce in tiste, ki stojijo za njimi, proti teroristom se bodo bojevali skupaj, je zagotovila nemška kanclerka in napovedala posvetovanja s pristojnimi ministri svoje vlade. »A tudi kot državljani dajemo jasen odgovor in ta se glasi: živimo od človečnosti, od ljubezni do bližnjega, od veselja do skupnosti. Verjamemo v pravico vsakega posameznika, da išče in živi svojo srečo, v spoštovanje do drugih in strpnost. Vemo, da je naše svobodno življenje močnejše od vsakega terorja. Naj teroristom odgovorimo tako, da samozavestno živimo naše vrednote in te vrednote potrdimo za vso Evropo, danes bolj kot kdajkoli.«

9.46: Število smrtnih žrtev napada je naraslo na 127, okoli 180 ljudi je ranjenih, 80 huje.

                                                                   (Foto: Franck Fife/AFP)

9.30: Vrstijo se mednarodni odzivi. Ruski premier Dmitrij Medvedjev je sporočil, da tragedija v Parizu zahteva enoten boj proti ekstremizmu.

9.23: Britanski premier David Cameron je zaradi »odvratnega« napada v Parizu sklical krizni sestanek. Odzvala se je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je poudarila, da ne gre le za napad na Francijo, ampak za napad na nas vse. Dejala je, da Nemčija trdno stoji ob Franciji pri branjenju evropskih vrednot.

9.16: Po nočnih terorističnih napadih v Parizu se je več držav odločilo zaostriti varnostne ukrepe. Tako posebej strogi ukrepi veljajo v Rimu, nadzor na mejah pa so poostrile tudi belgijske oblasti. Na Filipinih bodo še okrepili varnost pred vrhom Apeca.

Dodatne uniformirane policiste bodo na javne prireditve ta konec tedna poslale tudi oblasti v avstralskih Melbournu in Sydneyju, kjer pa oblasti prav tako ne vidijo potrebe po zviševanju stopnje pripravljenosti.

9.08: Očividci napada v koncertni dvorani Bataclan pravijo, da so napadalci med streljanjem omenjali francosko vojaško posredovanje v Siriji.

7.46: V Parizu bodo po poročanju časnika Le Figaro danes zaprte vse javne ustanove - šole, muzeji, knjižnice, telovadnice, bazeni, tržnice. Poleg tega so odpovedali vse prireditve. Šolske in univerzitetne ustanove bodo zaprte v celotni osrednji francoski regiji Ile-de-France. Odpovedane so tudi vse športne prireditve, načrtovane za ta konec tedna.

7.45: Iranski predsednik Hasan Rohani je zaradi napadov, ki jih je označil za zločin proti človečnosti, odpovedal današnji obisk v Franciji in Italiji.

7.15: Po posredovanju policije naj bi se trije teroristi v Bataclan dvorani sami razstrelili, enega pa so zadeli policisti, nakar ga je zaradi bombnega jopiča, ki ga je nosil, prav tako razneslo. Od skupno najmanj osmih napadalcev na več lokacijah v mestu se jih je sedem razstrelilo, enega so ubili policisti. Koncertna dvorana Bataclan stoji le 200 metrov stran od nekdanjega uredništva tednika Charlie Hebdo, ki so ga teroristi napadli januarja letos.

6.45: Francosko tožilstvo je po napadih začelo preiskavo terorističnega dejanja, je dejal tožilec Francois Molins. V napadih je umrlo najmanj 126 ljudi, 200 je bilo ranjenih. V njih je sodelovalo najmanj osem napadalcev, policija pa preiskuje, ali jih je bilo še več in skuša najti morebitne sodelavce.

5.58: Ameriška televizija CNN poroča, da je bilo v vrsti terorističnih napadov v Parizu v petek zvečer ubitih najmanj 153 ljudi, število žrtev pa bo verjetno še naraslo. CNN prav tako navaja sporočilo francoskega državnega tožilstva, ki pravi, da je policija doslej nevtralizirala pet osumljenih napadalcev.