Nedaleč od libijske obale izginilo več deset ljudi

Pripadniki libijske obalne straže še vedno iščejo morebitne preživele, a je upanja malo.

Objavljeno
15. september 2014 14.43
ITALY-SEA-REFUGEES-IMMIGRATION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tripoli − V valovih Sredozemskega morja se je včeraj, približno 18 kilometrov od libijske obale, tragično končala pot afriških migrantov, ki so, kot tisoče drugih, poskušali doseči jug stare celine. Z ladjo, ki je izplula iz mesta Tadžura, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP plulo 200 migrantov, zgolj 36 jih je brodolom preživelo.

»Naša prioriteta je reševanje preživelih,« je v nedeljo povedal Ajub Kasem, predstavnik libijske obalne straže. Pojasnil je, da v morju še vedno plavajo trupla potnikov, a je zaradi pomanjkanja osnovnih sredstev − po poročanju Guardiana rešujejo z ribiškimi ladjami in izposojenimi vlačilci − njihovo iskanje izredno počasno.

Libijska obala je izhodiščna točka za tisoče migrantov, ki se v upanju po boljšem, predvsem pa varnejšem življenju podajo na tvegano pot čez Sredozemlje. Pri tem se na pomoč obrnejo k tihotapcem z ljudmi, ki na njihovih tragičnih zgodbah kujejo dobičke, ladje, ki jih natrpajo do zadnjega kotička, pa so pogostokrat neprimerne za plovbo.  

Sredozemsko morje se tako iz meseca v mesec spreminja v vse bolj množično pokopališče. V zadnjih nekaj mesecih je ob obalah Libije izginilo več deset ljudi, zadnja večja nesreča se je zgodila konec avgusta, ko je v valovih ugasnilo 170 življenj.

Države na južnem obrobju Evropske unije se sicer v letošnjem letu spopadajo z rekordnim številom migrantov: po podatkih visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) je samo Italijo letos doseglo več kot 100.000 ljudi. Po njihovih podatkih je najmanj 2000 ljudi utonilo.