Nekdanji bolničar iz Auschwitza bo moral na sodišče

Sodišče je odločilo, da je 95-letni Hubert Z. dovolj zdrav za sojenje.

Objavljeno
02. december 2015 17.58
POLAND-GERMANY-HOLOCAUST-NAZI-TRIAL-FILES
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Rostock – Sodišče v nemškem mestu Rostock je v torek odločilo, da je 95-letni nekdanji bolničar v koncentracijskem taborišču Auschwitz, ki je obtožen sodelovanja v umorih 3681 ljudi, dovolj zdrav za sojenje, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Hubert Z. je bil zdravniški pomočnik v taborišču od 15. avgusta do 14. septembra 1944. V tem času je v Auschwitz-Birkenau prispelo 14 vlakov s taboriščniki, med katerimi je bila tudi Ana Frank, ki je bila sicer kasneje prepeljana v taborišče Bergen-Belsen, kjer je marca 1945 umrla.

Tožilci trdijo, da se je Z. zavedal namena taborišča Birkenau in je zavedno podpiral pomore ter aktivno sodeloval v njih. Obtožili so ga sodelovanja pri »krutih in zahrbtnih umorih vsaj 3681 ljudi«.

Junija je sodišče presodilo, da se Z. ne more zagovarjati na sodišču, saj trpi za demenco. Višje sodišče pa je nato v torek objavilo, sklicujoč se na mnenje psihiatrov, da se obtoženi lahko zagovarja, če mu bodo zagotovljeni redni odmori in zdravniška pomoč. Obenem je sodišče zavrnilo oceno, da bi pritisk medijev lahko negativno vplival na obtoženca.

Med letoma 1940 in 1945 je v taborišču Auschwitz-Birkenau umrlo okoli 1,1 milijona ljudi, predvsem evropskih Judov.

Čeprav je od sojenja nacističnim zločincem v Nürnbergu prek kratkim minilo že 70 let, v Nemčiji poskušajo pred sodišče pripeljati še zadnje odgovorne za zločine med drugo svetovno vojno.

Tako je bil pred nekaj meseci Oskar Gröning, imenovan tudi knjigovodja iz Auschwitza, obsojen na štiri leta zapora zaradi sodelovanja v umorih 300.000 madžarskih Judov v plinskih celicah med majem in julijem 1944.