Nemci z največ nadurami v območju evra

V povprečju dobijo nemški delavci plačanih manj kot polovico nadur, kaže raziskava inštituta za trg dela iz Nürnberga.

Objavljeno
14. september 2014 10.51
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Berlin - V Nemčiji delavci opravijo več nadur kot kjer koli drugje v območju evra. Ob tem se vrstijo opozorila glede ogromnega razkoraka med delovnim časom, o katerem se v največjem evropskem gospodarstvu dogovorijo delodajalci in sindikati, in dejanskim delavnikom, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

»V nobeni od članic območja z evrom ni tako velikih razlik med v kolektivni pogodbi določenim tedenskim delavnikom in dejanskim delovnim časom kot v Nemčiji,« je pred dnevi v pogovoru za nemški časnik Die Welt poudaril evropski komisar za zaposlovanje Laszlo Andor. Ob tem pa delavci v skladu z novo raziskavo niti za polovico opravljenih nadur ne prejmejo kompenzacije v obliki plačila ali prostega časa.

Evropska agencija Eurofund je leta 2012 ugotavljala, da je v Nemčiji v kolektivnih pogodbah v povprečju opredeljen 37,7-urni delovni teden, medtem ko delavci v povprečju na teden opravijo 40,5 delovne ure.

V povprečju dobijo nemški delavci plačanih manj kot polovico nadur, kaže raziskava inštituta za trg dela iz Nürnberga. V drugem letošnjem četrtletju je tako vsak od dobrih 38 milijonov zaposlenih v Nemčiji opravil v povprečju 11,9 nadure, od tega pa so podjetja le za pet ur delavce plačala ali zanje kompenzirala v obliki prostega časa.

Do tega dejstva so med drugim zelo kritični nemški Zeleni in Levica. »Veliko število nadur neizogibno vodi v stres in preobremenjenost zaposlenih,« je poudarila predstavnica Zelenih Beate Müller-Gemmeke. »To je nesprejemljivo, saj ljudje zaradi tega zbolijo. Dogovorjeni delovni čas je treba spoštovati,« je menila.

Tudi prva dama Zelenih Katja Kipping je poudarila, da nadure, tudi če so plačane, vodijo v bolezni in povečujejo brezposelnost. »Nadure so velik družbeni problem in niso seksi,« je bila kritična.