Nemčija joče s Francijo

Mnogi od Angele Merkel še glasneje zahtevajo, da bi morala kot prva pasti dosedanja politika odprtih vrat do beguncev z bližnjih kriznih žarišč.

Objavljeno
15. november 2015 22.07
Germany France Paris Attacks
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – »Jočemo z vami!« je pretresenim Francozom sporočila nemška kanclerka Angela Merkel, mnogi iz njene unije pa zdaj še glasneje zahtevajo, naj se Berlin skupaj s Parizom bojuje proti vse nevarnejšemu sovražniku naših vrednot. Po njihovem bi morala kot prva pasti dosedanja politika odprtih vrat do beguncev z bližnjih kriznih žarišč. Kanclerka je še ne tako davno svarila pred novimi vojaškimi posredovanji na Balkanu, če bi zaprtje nemških meja v državah tako imenovane balkanske poti sprožilo domine zavračanja. Nasprotniki politike odprtih vrat pa po pariških terorističnih dogodkih ne opozarjajo le na težave integracije milijona in več priseljencev na leto, ampak tudi na sum, da je po balkanski poti prišel vsaj eden od teroristov, če ni ukradel ali kupil dokumentov enega od beguncev po tej poti.

Kot smo že poročali, so na avtocesti Salzburg–München med redno policijsko kontrolo naleteli tudi na črnogorskega državljana Vlatka V. s skritim arzenalom bomb, brzostrelk in pištol ter pariškim naslovom na svojem GPS. Za zdaj še preverjajo, ali gre za soborca morilskih teroristov ali za »običajnega« kriminalca.

Na kanclerko Merklovo vse bolj jezno bavarsko vodstvo pa spet zahteva akcijo. »Nenadzorovano in ilegalno priseljevanje se mora končati, Pariz spreminja vse,« je povedal bavarski finančni minister Markus Söder. Vsi begunci niso teroristi, vera, da med njimi ni niti enega, pa je po njegovem prepričanju naivna. Na vprašanje, ali lahko Bavarska sama zapre mejo, je odgovoril: »Da. Če bodo zvezne oblasti dejale, da je same ne morejo zaščititi, bo to prevzela Bavarska. To smo v preteklosti že naredili.« Če ne bodo zaščitene zunanje meje EU, mora po njegovem prepričanju Nemčija begunce z avtobusi poslati nazaj v Avstrijo, pa čeprav bo potem Avstrija zagotovo naredila enako.

Zdaj Merklovo čakajo morda najbolj prelomne odločitve v njeni karieri in od njih ne bo odvisen le njen obstanek na oblasti, ampak tudi mir v Evropi. Vsaj predsednik Joachim Gauck pa že govori o »neke vrste vojni«.