Nemški istospolni pari pridobili nove pravice

Prelomna odločitev v nemškem bundestagu − zakonska zveza za vse.

Objavljeno
30. junij 2017 12.28
GERMANY-GAYMARRIAGE/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin − Nemški istospolno usmerjeni pari so v petek skoraj nepričakovano dobili vse pravice, ki jih v zakonskih zvezah uživajo moški in ženske. Ker so jih večino imeli že prej, to pomeni predvsem pravico do skupnega posvajanja otrok, če bosta s petkovim izrednim glasovanjem soglašala predsednik države in v verjetnih tožbah ustavno sodišče.

Kdor si obljubi »v dobrem in slabem«, mora imeti tudi pravico do poroke, so prepričani nemški socialdemokrati. Zakonska zveza za vse je pomemben družbenopolitični napredek za naše državljane, poudarjajo pri Levici. Zakonske zveze je dovolj za vse, verjamejo zeleni. Nemške levosredinske stranke so nepričakovano dosegle popolno enakopravnost istospolnih parov z zakonsko zvezo med moškim in žensko, kar pomeni predvsem pravico do skupnega posvajanja otrok, saj so druge pravice imeli že prej.

Med 393 glasovi za od oddanih 623 v nemškem bundestagu je bilo tudi več glasov konservativnih politikov, saj so se istospolno usmerjeni med njimi in nekateri drugi tudi zavzemali za izenačenje pravic. Med njimi pa ni bilo glasu krščanskodemokratske kanclerke Angele Merkel, pa čeprav je v začetku tedna s skoraj mimogrede dovoljenjem svojim parlamentarcem za glasovanje po lastni vesti tudi sprožila plaz. Socialdemokrati, Levica in zeleni so zahtevali takojšnje glasovanje v parlamentu in ga tudi dobili, pa čeprav so vsaj prvi tvegali sodelovanje v vladni koaliciji.

Kanclerka Merklova je glasovala proti in povedala, da je zakonska zveza zanjo še vedno le zveza med moškim in žensko. A če bo prestala jezo bolj konservativnih volivcev, že gleda v čase po septembrskih parlamentarnih volitvah. Tudi morebitni prihodnji koalicijski partnerji iz liberalne FDP so namreč odločno za zakonsko zvezo za vse.