Nemčija razmišlja o finančni kazni za tiste, ki ne cepijo otrok

Če bodo straši cepljenje zavračali, jim bo v Nemčiji grozila tudi finančna kazen v višini 2500 evrov.

Objavljeno
27. maj 2017 11.27
Slovenija Ljubljana 21.10.2010 - Cepljenje proti gripi. Foto: Leon VIDIC/DELO
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin - Nemčija sprejema novo zakonodajo o cepljenju otrok. Če ga bodo starši, ki želijo otroke prijaviti v otroške vrtce, zavračali, jih bodo ti prijavili pristojnim zavodom, grozila pa jim bo tudi finančna kazen v višini 2500 evrov. V Essnu je nedavno kljub intenzivnemu zdravljenju umrla 37-letna bolnica z ošpicami, do sredine maja pa so v deželi Severno Porenje - Vestfalija zabeležili že 381 primerov bolezni, v vsem lanskem letu samo osemindvajset.

»Ošpice niso nedolžna otroška bolezen, ampak lahko pri otrocih povzročijo vnetje možganske mrene ter pri odraslih pljučnico,« sporočajo pri pristojnem zdravstvenem uradu in pozivajo k cepljenju. Tudi zvezni minister za zdravstvo Hermann Gröhe napoveduje ukrepanje, parlament bo prvega junija sprejemal poostreno zakonodajo.

Ta še vedno ne bo prinašala obveznega cepljenja, saj pravico do telesne nedotakljivosti zagotavlja nemški temeljni zakon, otroški vrtci pa bodo morali prijaviti starše, ki cepljenje zavračajo. Obvezno svetovanje, ki so ga že uvedli po veliki epidemiji iz leta 2015, med katero so oboleli tisoči in je en otrok umrl, po prepričanju zdravstvenih oblasti ne zadostuje. »Ne moremo ostati mirni, ko ljudje še vedno umirajo zaradi ošpic,« je povedal minister. Omenjena bolnica, ki je prva letošnja žrtev ošpic v Nemčiji, je za seboj zapustila tri otroke.

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je že opozorila na širjenje ošpic v Evropi tam, kjer se je zmanjšala stopnja cepljenja, potem ko nekateri cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam sumijo za naraščanje primerov avtizma med otroki. Potem ko število bolnikov z ošpicami narašča v Italiji, Romuniji, Franciji, Švici in drugod, je nemško sodišče nedavno dovolilo očetu cepljenje otrok kljub nasprotovanju njihove matere. Nasprotniki cepljenja pa opozarjajo, da je bila prva letošnja nemška žrtev ošpic cepljena proti tej bolezni, a cepivo ne zagotavlja stoodstotne
zaščite.