Protesti zaradi aretacije Carlesa Puigdemonta

Nemška policija je danes dopoldne prijela Puigdemona. Zaradi tega se je v Barceloni na protestih zbralo več tisoč ljudi.

Objavljeno
25. marec 2018 14.58
SPAIN-POLITICS/CATALONIA-GERMANY
Mimi Podkrižnik, N. G., K. Š., STA
Mimi Podkrižnik, N. G., K. Š., STA

Nemške oblasti so na meji z Dansko aretirale nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta, potem ko je Španija izdala zahtevo za njegovo prijetje, so viri blizu Puigdemonta potrdili za Delo.

Puigdemonta so na podlagi evropskega pripornega naloga prijeli, ko se je vračal s Finske v Belgijo. Nemška policija je Puigdemonta aretirala ob 11.19 na nemški avtocesti številka 7 v zvezni deželi Schleswig-Holstein. Odpeljali so ga na policijsko postajo, njegovi odvetniki pa so že stopili v akcijo.

Informacijo o aretaciji je na Twitterju objavil tudi Puigdemonstov odvetnik Jaume Alonso-Cuevillas. Drugi odvetnik Puigdemonta, Paul Bekaert, pa je izrazil prepričanje, da bodo Puigdemonta pogojno izpustili na prostost.

Kako je prišlo do aretacije?

Policija v Kielu je sicer za nemško tiskovno agencijo dpa prijetje potrdila: »Zgodilo se je, ko je prečkal dansko-nemško mejo. Z njim dobro ravnajo in njegov odvetnik je tam. To je vse, kar lahko povem,« pa je dejala tiskovna predstavnica Puigdemontove stranke Skupaj za Katalonijo Anna Grabalosa.

Špansko vrhovno sodišče je pred dnevi za Puigdemonta in štiri nekdanje ministre, ki so v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji, izdalo mednarodno tiralico. Španija namreč zahteva njihovo izročitev. Pristojnost za postopek v Nemčiji je v rokah generalnega tožilstva v omenjeni nemški zvezni deželi.

V ponedeljek pred sodnika občinskega sodišča

Odstavljenega katalonskega voditelja bodo v ponedeljek privedli pred sodnika občinskega sodišča. Kot je pojasnil namestnik generalnega tožilca Ralph Doepper, bo postopek služil izključno preverjanju njegove identitete, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Vprašanje, ali gre gospod Puigdemont v pripor za izročitev, je v rokah višjega deželnega sodišča v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein,« je še pojasnil. Dodal je, da bo o morebitni Puigdemontovi izročitvi španskim organom odločalo generalno tožilstvo.


Vozilo, v katerem so menda prepeljali Carlesa Puigdemonta
v center za pridržanje Neumuenster na severu Nemčije. Foto Reuters

Po poročanju nemškega tednika Focus naj bi bil Puigdemont ves čas pod drobnogledom španske obveščevalne službe. Ko se je odpravil s Finske proti Nemčiji, so španski organi s tem seznanili tudi schengenski informacijski oddelek nemških kriminalistov, ki je nato odločilne podatke posredoval deželni policiji.

Puigdemont se je sicer v Belgijo vračal s Finske, kjer je imel pogovore v tamkajšnjem parlamentu in v petek na univerzi v Helsinkih predavanje. Iz Finske se je vračal v Bruselj, kamor se je zatekel oktobra lani pred obtožbami španskega sodstva zaradi upora in vstaje, zaradi česar mu grozi dolgoletna zaporna kazen.

Se bo bivša ministrica predala?

Škotska policija je sporočila, da naj bi se bivša katalonska ministrica Clara Ponsati kmalu predala oblastem. Škotska policija je namreč le nekaj ur po Puigdemontovi aretaciji sporočila, da se Ponsatijeva, ki jo španske oblasti prav tako iščejo zaradi lanskoletnega spodletelega referenduma o samostojnosti Katalonije, dogovarja o pogojih za svojo predajo. »Opravili smo številne preiskave, da bi jo izsledili in sedaj je z nami navezal stike njen zagovornik, ki pripravlja dogovor za gospo Ponsati, da bi se predala policiji,« so sporočili s škotske policije.

Več tisoč ljudi v podporo Puigdemontu

Katalonska gibanja in stranke, ki zagovarjajo samostojnost Katalonije, so danes pozvale k protestom zaradi aretacije Puigdemonta. V katalonski prestolnici Barcelona se je današnjih protestov udeležilo več tisoč ljudi. Številni med njimi so nosili katalonske zastave. Protesti so se v Barceloni začeli na glavnem bulvarju Las Ramblas, nato pa so protestniki krenili pred pisarno Evropske komisije v mestu. Protestniki so se po do zdaj znanih informacijah zbrali tudi v Bruslju pred sedežem Evropske komisije.


Katalonske zastave danes pred sedežem Evropske komisije. Foto AFP

Katalonski poslanec skrajno leve stranke CUP Carles Riera je kritiziral »protidemokratično zatiranje španske države« in zahteval od Nemčije, »naj ne postane podaljšana roka španske represije in na svobodo izpusti Puigdemonta,« poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nemške oblasti je kritiziral tudi poslanec Puigdemontove JxCat Quim Torra in prijetje Puigdemonta označil kot »odgovornost celotne Evropske unije«.

Albert Rivera,
vodja španska desnosredinska liberalna stranka Ciudadanos, je medtem aretacijo pozdravil. »Končno se je končal beg pučista. Oseba, ki je poskusila spodkopati evropsko demokracijo, se postavila nad demokratične zakone, ogrozila mirno sobivanje in zato zlorabila javna sredstva, ne more uživati svobode. Pravosodje je naredilo svoje delo,« je na Twitterju zapisal Rivera.