Nemški glasovi za in proti obsodbi Moskve

Nekdanji zunanji minister Sigmar Gabriel o nedolžnosti, dokler krivda ni dokazana.

Objavljeno
16. marec 2018 22.58
GERMANY-POLITICS/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Nemčija je z novo vlado dobila tudi novega ­zunanjega ministra in novo zunanjo politiko. Socialdemokratski vodja diplomacije Heiko Maas je obračunal s prorusko politiko predhodnika in strankarskega kolega Sigmarja­ Gabriela.

Za Maasa ukrajinska kriza ostaja preizkus nemške, evropske in ameriške odločenosti, zato bodo v Auswärtiges Amt pod njegovim vodstvom še naprej od Rusije in Ukrajine zahtevali uresničitev v Minsku dogovorjenih obveznosti. Posarski politik »iz srca Evrope in z Evropo v srcu«, ki je bil prej pravosodni minister, je poudaril »pravno državno usmerjenost, zlasti ob upoštevanju avtoritarne sile«. Resno je vzel tudi obtožbe britanske vlade ter pozval Rusijo k ­transparentnosti.

Sigmar Gabriel je med prvim nastopom po koncu ministrske kariere še naprej zvenel povsem drugače. Le dan po nastopu nove nemške vlade je na slovesnosti ob obletnici Nemško-ruskega foruma prikazal nasprotna stališča od tistih, ki jih je imela nemška vlada po njegovem odhodu. Če je Maas s pogledom na Krim poudaril podporo načelu ozemeljske nedotakljivosti, je bilo za Gabriela čakanje na uresničitev minškega sporazuma »nesmiselno«. Za razgradnjo sankcij proti Rusiji bi moral po njegovem zadostovati prihod modrih čelad Združenih narodov na območje, kar je za nemirni ukrajinski vzhod predlagal ruski predsednik Vladimir Putin.

Ukrajina še zdaleč ni edini ruski spor z zahodnimi državami, te dni še bolj odmevajo britanske obtožbe Moskve po zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere z ­živčnim ­strupom v londonskem Salisburyju. Britanski zunanji minister Boris Johnson je poudaril, da je ukaz prišel od Putina, obrambni minister Gavin Williamson pa celo priporočil Rusiji, naj izgine in utihne. Nemška diplomacija ­stoji Londonu ob strani. »Strinjamo se z oceno­ Združenega kraljestva, da ni ­verjetne alternativne razlage,« je skupaj s šefi vlad in držav Francije, ZDA in Velike Britanije ­zapisala kanclerka ­Angela Merkel.


Socialdemokratski vodja diplomacije Heiko Maas. Foto: Reuters

Slabi filmi o Jamesu Bondu

Nemški mediji so navedli tudi ­izjavo ruskega diplomata Sergeja Nečajeva ob robu zasedanja Nemško-ruskega foruma, ki ga vodi nekdanji brandenburški premier Matthias Platzeck, da je Rusija pripravljena sodelovati pri preiskavi, Sigmar Gabriel pa je dejal, da ga vse to spominja na zelo slabe filme o Jamesu Bondu, v katerih se obe strani prepuščata najbolj norim sumom in teorijam zarote. Razume britanske državljane, ki ob sporočilu, da so bojni strup razvili v nekdanji Sovjetski zvezi, takoj pomislijo, da prihaja iz Rusije, a je po njegovem prepričanju vsakdo nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde.

Priporočil je preiskavo pristojnih organizacij OZN in šele potem sklepanje o krivdi. Tudi Nemčiji je predlagal takšno držo, da ne bo videti naivna, a tudi ne prestrašena, partnerjem na drugi strani pa naj vedno ponudi dialog, nadzor nad oboroževanjem in pripravljenost na razoroževanje. »Nemški glas mora biti glas razuma.«

Tudi nekdanjemu predsedniku münchenske varnostne konference Horstu Teltschiku se zdijo odzivi na dogodke v Salisburyju na meji politično znosnega. »Smo na tem, da zdrsnemo v novo hladno vojno, in to me zelo skrbi,« je ­povedal v oddaji televizijske družbe ZDF. »Domnevam, da Zahod trenutno nima strategije za ravnanje z Rusijo.« Po mnenju nekdanjega diplomata Zahod ni uporabil instrumentov, ki jih ima na voljo s svetom Nato-Rusija ali Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi. »Tako ne moremo doseči kompromisov.« Po njegovem mnenju britanski premierki Theresi May dogodek celo pride prav za razkazovanje politične moči.

Klaus-Dieter Frankenberger je v komentarju za Faz z naslovom »Ruski vzorec« naštel dogodke, zaradi katerih mnogi tudi tokrat ne zaupajo Rusiji, čeprav je vodstvo te države tudi obtožbe o zasedbi Krima, agresiji v vzhodni Ukrajini, napadih na bolnišnice v Siriji in vmešavanju v ameriško predvolilno kampanjo videlo kot propagandno kampanjo.