Nemški notranji minister o nevarnostih za schengen

Prioriteta je še vedno zaščita evropskih meja, ob morebitni odločitvi za zaprtje svojih pa tega ne bodo napovedovali.

Objavljeno
13. december 2015 10.21
GERMANY-EUROPE-MIGRANTS
B. K., Berlin
B. K., Berlin

Berlin -»Schengensko območje na dolgi rok ne more še naprej obstajati brez mejnih kontrol, če zaščita zunanjih meja ne deluje,« opozarja nemški notranji minister Thomas de Maizière v intervjuju za časopis Welt am Sonntag. Zavarovanje zunanjih meja in pogajanja s Turčijo je sicer »časovna in vsebinska« prioriteta, če se bodo odločili za zaprtje meja, pa tega ne bodo napovedovali. »Če bi ukrenili kaj drugega, bi to morali narediti, ne pa prej govoriti o tem.« Tudi sam priznava, da bi bilo to zaradi velikega števila beguncev težko, a vseeno mogoče, če bi se spremenile politične odločitve.

Znano je, da so v Berlinu že septembra razmišljali o zavračanju beguncev na svojih mejah, a so, kot poudarja tudi de Maizière, tudi tedaj upoštevali, kaj bi to pomenilo za druge države. »Drugo vprašanje je, če bo ob konstantno visokem številu beguncev tako tudi ostalo.« Zavračanje beguncev na nemških mejah pa bi prišlo v poštev le v skrajni sili, tudi po njegovem prepričanju potrebujemo dejansko trajne in učinkovite rešitve. »Zato je zdaj prednostna rešitev zaščita evropskih zunanjih meja.« Predvideva, da se bo agencija za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih meja EU Frontex razvila v pravo evropsko obalno stražo.

Nemški notranji minister noče napovedovati, koliko beguncev bo v Nemčijo prišlo v letu 2016. »Delamo na tem, da bo bistveno manjše od števila v letu 2015.« Zaradi »že opaznih turških prizadevanj« se po oceni krščanskodemokratskega ministra begunski naval že zmanjšuje, a je še prezgodaj govoriti o spremembi trenda.

Kanclerka Angela Merkel lahko na kongresu CDU v Karlsruheju že jutri pričakuje številne obsodbe svoje begunske politike, njen notranji minister pa največ odgovornosti za begunski val pripisuje »grškemu obnašanju« in madžarski napovedi zapiranja meja. »Napoved je sprožila alarm: kdor hoče v Evropo, mora pohiteti.« Priznava pa tudi »še vedno visoke« nemške materialne draži za priseljevanje.