Nemški odvetnik zahteva izpustitev

Wolfgang Schomburg: Površna španska obtožnica ne bo prestala sodne preizkušnje.

Objavljeno
29. marec 2018 20.00
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Katalonski voditelj Carles Puigdemont bo velikonočne praznike preživel v nemškem zaporu, potem ko so ga minulo nedeljo zaradi španske tiralice aretirali po prestopu meje z Dansko. Številni Nemci so zaradi tega ogorčeni. Po eni od javnomnenjskih raziskav jih več kot polovica zagovarja njegovo izpustitev. Njegov nemški odvetnik Wolfgang Schomburg to odločno zahteva od nemške vlade.

Čeprav gre za nekdanjega predsednika Katalonije, Carles Puigdemont v zaporu v Neumünstru nima privilegijev, so sporočili s pravosodnega ministrstva severnonemške dežele Schleswig-Holstein. Dodali so, da je katalonski voditelj sam tako hotel in čaka na odločitev o svoji usodi v sedem ali devet kvadratnih metrov veliki celici s posteljo, mizo, omaro, sanitarijami in televizijskim aparatom, a brez dostopa do interneta. Kolikor je znano, ga doslej ni obiskal noben nemški deželni ali zvezni voditelj, lokalni novinarji so pred zaporom zasledili le poslanca v evropskem parlamentu Bernda Luckeja. Liberalno-konservativni ustanovitelj Alternative za Nemčijo (AfD), ki se je leta 2015 sprl z vse bolj nacionalističnimi politiki te stranke in odšel na svoje, se je v sredo poldrugo uro pogovarjal z najbolj razvpitim zapornikom v državi. Lucke je zahteval, naj separatističnemu voditelju dovolijo čakanje na odločitev sodišča na svobodi, saj naj bi bil pripravljen dati častno besedo, da do tedaj ne bo zapustil Nemčije.

Oče, sin in pismo vladi

Zaradi velikonočnih praznikov ni verjetno, da se bo to zgodilo, pa tudi zato, ker je Puigdemontov primer čedalje večja preizkušnja tako za nemško pravosodje kot za politiko. Nemška odvetnika katalonskega voditelja od vlade v Berlinu zahtevata izjavo, da ne bo odobrila izročitve Španiji, in poudarjata, da je politična privolitev nujna ne glede na odločitev sodišča. Wolfgang in Sören Schomburg v pismu vladi ocenjujeta, da so obtožbe proti Puig­demontu neosnovane in očitno politično pogojene, zato bi bila izročitev nedopustna. Oče in sin verjameta, da bi morali biti izražanje neprijetnih mnenj, demonstracije in referendumi v Evropi »osvobojeni državnega preganjanja«, kot pismo navaja časopis Süddeutsche Zeitung.

Nemška vlada, ki je doslej zagovarjala Španijo kot demokratično pravno državo, bo morala dobro razmisliti, kako odvzeti eksplozivnost primeru Puigdemont, saj odvetnik Wolfgang Schomburg ni kdorkoli. Nekdanji sodnik najvišjega nemškega kazenskega in civilnega sodišča je bil tudi eden od sodnikov mednarodnih kazenskih sodišč za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in Ruande, zdaj pa verjame, da nenatančna in površna španska obtožnica ne bo prestala sodne preizkušnje. Nevzdržna naj bi bila že obtožba o nasilnosti, saj v svojem mandatu nikoli ni izvrševal ali podpiral nasilja, obtožba o korupciji pa avanturistična, ker po odvetnikovi razlagi temelji na stroških za izvedbo referenduma o neodvisnosti. Če Carles Puigdemont ne bo kmalu na svobodi, je odvetnik Schomburg napovedal pritožbo na nemško ustavno sodišče.

Po eni od javnomnenjskih raziskav tudi tesna nemška večina nasprotuje Puigdemontovi izročitvi Španiji. Foto: Frank Molter/AP

Prijateljica Katalonije

Po eni od javnomnenjskih raziskav tudi tesna nemška večina nasprotuje Puigdemontovi izročitvi Španiji. Za časopis Die Welt je agencija Civey proučila, da 51 odstotkov vprašanih to zavrača, 35 odstotkov se strinja, 14 odstotkov vprašanih pa je neodločenih. Rezultati se razlikujejo po strankarski pripadnosti anketiranih. Najbolj proti so pripadniki nacionalistične AfD in skrajno leve Levice, zeleni in socialdemokrati so približno v povprečju, tesna večina pripadnikov konservativne unije CDU/CSU pa zagovarja izročitev Španiji.

Španska policija je medtem sporočila, da so v Barceloni aretirali katalonska policista, ki sta se pripeljala v Nemčijo z istim avtomobilom kot Carles Puigdemont, kot so sporočili na twitterju, ju sumijo »zločina skrivanja kriminalca«. Aretiran naj bi bil tudi neimenovani profesor zgodovine, ki je bil v času aretacije z nekdanjim katalonskim predsednikom. Na Škotskem se je predala oblastem nekdanja katalonska ministrica za izobraževanje Clara Ponsatí, za katero je Španija prav tako razpisala tiralico, a se bo lahko zagovarjala s prostosti. Tudi 61-letna predavateljica na ugledni univerzi St. Andrews zavrača obtožbe o nasilnem uporu in poneverbi javnih sredstev ter se bo z vsemi pravnimi sredstvi borila proti izročitvi Španiji. Odvetnik Aamer Anwar se je v njenem imenu zahvalil za podporo škotskemu prebivalstvu, škotski voditeljici Nicoli Sturgeon in drugim politikom: »Škotska je bila resnična prijateljica Katalonije v njenih najtemnejših urah.«