Tudi nemška policija nezadovoljna z razmerami

Nemška policija opozarja, da je od leta 2000 ostalo nezapolnjenih 16.000 delovnih mest. Slovenska še naprej stavka.

Objavljeno
23. november 2015 16.26
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana, Berlin - Ob terorističnih grožnjah in begunski krizi nemški policijski sindikat zahteva dodatne policijske sile, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemški policijski sindikat je sprožil akcijo, imenovano »Potrebujemo okrepitve«, s katero želi opozoriti na preveliko obremenitev policistov. Predsednik sindikata Joerg Radek je med izzivi, s katerimi se soočajo policisti, naštel terorizem, organizirani kriminal in nadzorovanje begunskega vala. Dodal je, da je od leta 2000 ostalo nezapolnjenih 16.000 delovnih mest, zaradi česar morajo številni zaposleni opravljati nadure.

Situacija v Nemčiji je tako precej podobna kot v Sloveniji, kjer policisti že šesti dan stavkajo. Tudi slovenska policija je kadrovsko podhranjena, že dlje časa opozarjajo policisti. Ob trenutni begunski in varnostni krizi pa še toliko bolj. Kot je nedavno opozoril Zoran Petrović, predsednik Sindikat policistov Slovenije, na manko opozarjajo že nekaj časa, razmere pa se še vedno poslabšujejo. »Obseg dela policistov na meji zaradi begunskega vala je izjemno velik, pa tudi v notranjosti je policija zaradi dogodkov na meji kadrovsko zelo podhranjena,« je pojasnil.

Kot je znano, je premier slovenske vlade Miro Cerar stavko slovenskih policistov preteklo sredo, v času ko se soočamo z varnostno krizo, označil za neodgovorno in nedostojno. »Edini v Evropi smo, kjer policija stavka, in to je sramota,« je dejal Cerar, ki je slovenske policiste obtožil tudi, da trenutne razmere izkoriščajo za stavko.

Iz policijskega sindikata so se na njegove besede hitro odzvali in jih označili za laž. Spomnili so, da so 35 odstotkov slabše plačani kot njihovi kolegi v evropskih državah in da nikakor niso edini, ki stavkajo. Stavka je bila namreč letos izvedena na Nizozemskem, napovedovali pa naj bi jo tudi v Franciji. Zdaj očitno tudi v Nemčiji.