Nemških poslancev zaradi nesoglasij ne bo v Turčijo

Načrtovani obisk so odpovedali zaradi hudih pritiskov iz Ankare in jasnega sporočila, da njihov obisk ne bi bil primeren.

Objavljeno
24. maj 2017 18.53
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Nemški poslanci, ki bi morali ta teden obiskati Turčijo, so odpovedali svoj obisk. Kot je pojasnila podpredsednica bundestaga Claudia Roth so se za odpoved obiska odločili zaradi hudih pritiskov iz Ankare. Dodala je, da so poslanci s turškega vrha dobili sporočilo, da obisk ne bi bil ustrezen, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Prav tako naj ne bi bili mogoči uradnih pogovori poslancev ter obisk turškega parlamenta. Nemški poslanci so tudi ostali brez varnostnega spremstva, ki bi ga morala zagotoviti turška stran.

Gre za novo eskalacijo v že tako slabih nemško-turških odnosih, je še dejala Rothova, ki prihaja iz vrst nemških Zelenih. Dejansko gre za odpoved političnega dialoga, je še dodala.

Prvotno je bilo predvideno, da bo delegacija nemškega parlamenta od četrtka do nedelje obiskala Ankaro, Diyarbakır in Istanbul. Obisk nemških vojakov v letalskem oporišču Incirlik ni bil predviden. Prav spor glede obiskov nemških poslancev pri nemških vojakih v Incirliku že dlje časa obremenjuje odnose med Turčijo in Nemčijo, še dodaja STA.