Neurje v Moskvi zahtevalo najmanj 11 življenj

Največ ljudi je umrlo, ker so nanje padla drevesa. Veter je pihal s hitrostjo do 110 kilometrov na uro.

Objavljeno
30. maj 2017 12.47
RUSSIA-MOSCOW/STORM
Mo. B., STA
Mo. B., STA

V divjanju silovitega neurja, ki je v ponedeljek zajelo Moskvo, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 14 ljudi, najmanj 170 jih je bilo poškodovanih, od tega jih je več kot 100 poiskalo pomoč v bolnišnici. Neurje z močnim vetrom do 110 kilometrov na uro, točo in obilnim dežjem je izruvalo več sto dreves in poškodovalo električno napeljavo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po podatkih pristojnih ruskih oblasti je neurje v Moskvi zahtevalo enajst smrtnih žrtev, na širšem območju prestolnice pa še tri. Za večino je bilo usodno podrto drevje. Moskovske mestne oblasti sicer navajajo, da je v neurju umrlo pet ljudi.

Oblasti so svojcem vsake žrtve že obljubile po milijon rubljev (okoli 16.000 evrov).

Moskovski župan Sergej Sobjanin je na družbenem omrežju twitter sporočil, da je neurje podrlo kakih 14.000 dreves ter uničilo okoli 2000 avtomobilov in 200 streh. Posledice neurja odstranjuje več kot 30.000 ljudi.

Foto: Andrey Kuzmin/Reuters

Brez elektrike je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ostalo prek 30.000 gospodinjstev.

Na nekaterih linijah podzemne železnice je prihajalo do zamud, a promet naj bi zdaj že tekel normalno.

Vremenske težave so v ponedeljek povzročile ogromno preglavic tudi na moskovskih letališčih, kjer so številne lete preložili. Ustavil se je tudi hitri vlak na letališče Vnukovo, saj so morali delavci umakniti podrta drevesa s proge.

Po navedbah dpa gre za najsilovitejše neurje v Moskvi v več kot 30 letih. Kot je za časnik Izvestija dejal strokovnjak Mihail Lokoščenko, je bilo podobno neurje nazadnje leta 1984. Hudo neurje je rusko prestolnico prizadelo tudi leta 1998, ko je umrlo devet ljudi. Britanski BBC piše, da bi šlo lahko celo za neurje z največ smrtnimi žrtvami v ruski prestolnici v več kot 100 letih.