Nogometaše Dortmunda napadel borzni špekulant

Moški rusko-nemškega porekla je z napadom hotel doseči znižanje vrednosti delnic kluba BVB.

Objavljeno
21. april 2017 21.04
Z. R.
Z. R.
Berlin – Nemška policija je prijela domnevnega napadalca na moštveni avtobus Borussie (BVB) 11. aprila v Dortmundu, ki je imel eksploziv, je sporočilo tožilstvo. Povedali so, da je bil njegov motiv finančni in ne teroristični. Gre za 28-letnega Sergeja W. rusko-nemškega porekla, ki so ga prijeli blizu Tübingena.

Moški si je prizadeval z napadom pridobiti finančno korist, saj je hotel doseči znižanje vrednosti delnic kluba BVB. V preiskavi so ugotovili, da je moški, ki je bival v istem hotelu kot člani kluba pred tekmo, na dan napada kupil 15.000 opcij na paket delnic kluba v vrednosti 78.000 evrov. Po poročanju časnika Bild je upal, da bo zaslužil do 3,9 milijona evrov, če bi vrednost delnic padla. Policija išče še dva domnevna sostorilca. Osumljena sta prevzema najetega vozila, s katerim naj bi bile eksplozivne naprave prepeljane v Dortmund, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poročal Bild.

V napadu na avtobus s tremi eksplozivnimi telesi, ki je bil z ekipo na poti na četrtfinalno tekmo lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bili 11. aprila ranjeni dve osebi – nogometaš Marc Bartra in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila preložena na naslednji dan. Tožilstvo bremeni osumljenca poskusa umora, sprožitve eksploziva in povzročitve hude telesne ­poškodbe.

V pričakovanju mastnega dobička

Sergej W. bi lahko prodal opcije do 17. junija po vnaprej določeni ceni in ob morebitnem velikem padcu vrednosti delnic mastno zaslužil. Če bi bili nogometaši v napadu hudo ranjeni ali celo ubiti, bi vrednost delnic znatno padla, je navedlo tožilstvo. Po napadu je vrednost delnic padla za 5,5 odstotka, v četrtek je bila vredna 5,36 evra.

Osumljenec je vzel posojilo za nakup opcij 3. aprila in jih kupil prek spleta iz hotela L'Arrivée, kjer so kasneje bivali tudi nogometaši. Sobo v hotelu je rezerviral sredi marca, in sicer od 9. do 13. aprila in od 16. do 20. aprila. V teh dveh terminih je sta bila na sporedu obračuna Borussie z Monacom, čeprav takrat še ni bilo jasno, kdaj bo tekma v Dortmundu. Eksplozivne naprave, napolnjene s kovinskimi delci, so bile po navedbah tožilstva skrite v živi meji ob avtobusu, dve pri tleh, ena pa na višini približno enega metra.

Osumljenec jih je sprožil daljinsko, nekaj kovinskih delcev pa so našli do 250 metrov stran. Na kraju so našli papir, na katerem so prevzeli odgovornost za napad islamski skrajneži. Poznavalci so sicer izrazili dvom o avtentičnosti sporočila. Zaradi povezav z islamisti so pridržali nekega Iračana, vendar so preiskovalci ugotovili, da ni bil vpleten v napad. Z. R.