Norveška želi od Nizozemske najeti zaporniške celice

Zaradi težav s pomanjkanjem prostora na Norveškem na prestajanje zaporne kazni trenutno čaka kar 1300 ljudi.

Objavljeno
10. september 2014 13.28
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Oslo − Norveška želi od Nizozemske najeti zaporniške celice, da bi tako rešila težave s pomanjkanjem prostora v svojih zaporih, piše Slovenska tiskovna agencija. Zaradi tega namreč na Norveškem na prestajanje zaporne kazni trenutno čaka kar 1300 ljudi, opozarja tamkajšnje pravosodno ministrstvo.

Da bi kratkoročno povečali zaporniške kapacitete, se z nizozemskimi oblastmi pogovarjamo glede najema zaporniških celic, je pred dnevi sporočil norveški pravosodni minister Anders Anundsen. V norveških zaporih je že tako premalo prostora, zdaj pa zaradi vzdrževalnih del, s katerimi so dolgo odlašali, povrh vsega grozi še začasno zaprtje − delno ali popolno − nekaterih zaporniških ustanov, dodajajo na ministrstvu.

Po poročanju medijev naj bi norveška vlada hotela na Nizozemskem najeti približno 300 zaporniških celic, piše STA. Glede na to, da tamkajšnji zapori niso polni, so nizozemske oblasti že izrazile pripravljenost pomagati. »Nizozemska in Norveška sta sklenili predhodni dogovor glede najema zaporniških zmogljivosti za nekaj sto mest,« je sporočilo nizozemsko ministrstvo za varnost in pravosodje.

Obsojenci bi sicer prestajali kazen v skladu z norveškim zaporniškim sistemom, ki velja za liberalnega, še piše STA.