Podatki o letalskih potnikih za več let v skupno evidenco

Če dogovor potrdi še parlament, bodo članice EU v imenu varnosti zdaj zbirale in za dlje časa hranile podatke o potnikih.

Objavljeno
04. december 2015 15.04
Mo. B.
Mo. B.

Bruselj − Notranji ministri EU so danes v sodelovanju z evropskim parlamentom dosegli dogovor o izmenjavi podatkov, ki jih o letalskih potnikih zbirajo letalske družbe. Ti podatki, tudi o potnikih, ki letijo znotraj EU, bodo hranjeni v skupni evidenci, imenovani PNR. Namen zbiranja podatkov je »preprečevanje, zaznavanje, preiskovanje in pregon terorističnih dejanj in hudih zločinov,« so zapisali.

Namestnik luksemburškega premiera Etienne Schneider je ob tem zagotovil, da bodo kljub evidenci PNR »v celoti spoštovali temeljne pravice in svoboščine«.

Parlament načrtuje glasovanje o evropskem PNR v začetku prihodnjega leta. Članice naj bi imela nato dve leti časa, da direktivo prenesejo v nacionalno zakonodajo, pojasnjuje STA.

Podatke bodo hranili pet let

V skladu z novo direktivo bodo letalske družbe dolžne državam članicam posredovati podatke o svojih potnikih, tako tistih, ki prihajajo, in tistih, ki odhajajo iz EU. Članice bodo smele, ne bo pa to obvezno, zbirati podatke tudi o nekaterih letih znotraj EU.

Vsaka država bo zdaj dolžna ustanoviti enoto za informacije o potniki, ki bo zadolžena za zbiranje PNR podatkov.

Evropska pravila o zbiranju podatkov med drugim določajo: namene, v katere lahko podatke obravnavajo, izmenjavo podatkov med članicami in drugimi državami in časovno obdobje hrambe podatkov (po šestih mesecih se podatki anonimizirajo, hranijo se še štiri letal in pol, do njih pa je mogoče dostopati le v skladu s posebnim postopkom).

Kaj so podatki PNR

Kot smo že poročali, so podatki PNR tisti podatki, ki jih letalske družbe pridobijo od potnikov pri rezervaciji letalske karte in ob prijavah na lete. Med drugim vključujejo ime in priimek potnika, njegov naslov, datum potovanja, načrt potovanja, podatke o vozovnici, kontaktne podatke potovalne agencije, prek katere je bila letalska karta kupljena, številko in vrsto kreditne kartice potnika, številko sedeža, informacije o prtljagi, podatke o izbiri hrane na letu ...

Število podatkov, ki jih za namene izvedbe samega leta zakonito zbirajo letalske družbe, se med letalskimi družbami razlikuje; njihovo število se lahko giblje tudi okoli 60. Več o PNR preberite TUKAJ.

Ministri tudi o schengenskem območju

Notranji ministri sicer danes razpravljajo tudi o podaljšanju nadzora na mejah znotraj schengenskega območja, potem ko je v evropske države letos prišlo skoraj 900.000 prebežnikov. Nadzor na notranjih mejah bi podaljšali za dve leti.

Kot smo že poročali, bi po predlogu luksemburškega predsedstva evropska komisija morala razmisliti o uporabi 26. člena schengenskega zakonika. V njem se opredeljuje zamrznitev schengna na mejah v primeru izrednih okoliščin, ki ogrožajo splošno delovanje območja brez nadzora na notranjih mejah. Razlog za skrajni ukrep, ki naj bi obvaroval schengen, so trajne resne pomanjkljivosti pri nadzoru na zunanjih mejah, ki ogrožajo javni red in notranjo varnost. Ukrep naj bi veljal v eni ali več državah na vseh ali specifičnih delih svojih meja.