Nova poljska vlada: Ključna položaja za »proameriška jastreba«

Kdo so ključni ministri iz vladajoče stranke Lecha Kaczyńskega.

Objavljeno
12. november 2015 22.04
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika
Včeraj je začela delo nova ­sestava poljskega parlamenta,­ v katerem ima zdaj večino konservativna stranka Zakon in pravičnost. V novi vladi, ki jo vodi 52-letna Beata Szydło, so »jastrebi, golobice in bankirji«, kakor so nove poljske ministre opisali na spletišču EUobserver.

Pred predvolilno kampanjo je bila premierska kandidatka zmagovite stranke precej neznana, a so jo volivci vzljubili zaradi izjav, da bo povečala socialno pomoč, sredstva pa zagotovila z večjimi davki za trgovske mreže in banke. Če gre verjeti novemu finančnemu ministru, 46-letnemu Pawłu Szałamachi, to niso bile le prazne obljube. Za časnik Rzeczpospolita je pred nekaj tedni izjavil, da bo prva naloga nove vlade preoblikovanje proračuna za prihodnje leto, ki bo po novem vključeval tudi bančne in trgovske davke.

Zaradi vladnih sprememb niso zaskrbljene le banke, ki jim visi nad glavo tudi preoblikovanje posojil iz švicarskih frankov v domačo valuto zlot, v Bruslju se nekateri bolj bojijo »proameriških jastrebov«, kakor so v ameriškem časniku Wall Street Journal poimenovali politika, ki bosta odslej vodila zunanje in obrambno ministrstvo. Da so njihove ocene o politikih, ki sta bila v letih 2005–2007, ko je stranka Zakon in pravičnost že vodila vlado, druga človeka ministrstev, ki jima zdaj poveljujeta, uravnotežene, priča zapis v ruskem uradnem državnem dnevniku Rosijska gazeta: »Kar zadeva mednarodno politiko, bosta na čelu dveh ključnih ministrstev politika, ki sta znana po svojih protiruskih stališčih.«

Novi prvi človek poljske diplomacije je tako postal 58-letni Witold Waszczykowski, ki je bil kot namestnik zunanjega ministra glavni poljski sobesednik v pogovorih o namestitvi ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem. Zavzema se za tesnejše stike z ZDA in večjo navzočnost Nata na vzhodnih mejah z Rusijo. Po njegovih besedah bi morali povečati »solidarnost in sodelovanje« v regiji, če bi hoteli, da bi se nekdanji vzhodni blok res integriral v EU in Nato. »Regija bi morala imeti enako raven varnosti kot države v zahodni Evropi,« je izjavil pred dnevi. Waszczykowski je tudi nasprotnik evropske okoljevarstvene politike, ki lahko povzroči »resne pretrese v poljski industriji«, kakor je pred dnevi izjavil za dnevnik Super Express.

Za nekatere mednarodne kroge je še bolj sporen drugi »jastreb«, 67-letni Antoni Macierewicz, ki je postal novi obrambni minister. Ta velja za gorečega borca proti komunizmu, ki je že na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja med voditelji Solidarnosti iskal agente nekdanje tajne policije in celo Lecha Wałęso nedokazano obtožil, da je bil vohun s psevdonimom »Bolek«. Zaradi objave imen poljskih vojaških obveščevalcev se je zapletel v škandal že, ko je v letih 2006–2007 vodil vojaško protiobveščevalno službo, zdaj pa velja za glavnega nasprotnika uradne razlage, zakaj je pred petimi leti nad ruskim ozemljem strmoglavilo letalo, v katerem je umrl tedanji poljski predsednik Jarosław Kaczyński, brat dvojček voditelja Zakona in pravičnosti Lecha.

Čeprav so tako ruski kot poljski preiskovalci ugotovili, da je bila za nesrečo kriva napaka pilota oziroma posadke, je Macierewicz­ še vedno prepričan, da je bilo v letalu podstavljeno razstrelivo. Med predvolilno kampanjo je novi poljski obrambni minister razburkal javnost z nedokazano izjavo, da je nekdanji voditelj zdaj že opozicijske Državljanske platforme Donald­ Tusk, ki je vodil poljsko vlado od leta 2007 do lani, ko je postal predsednik evropskega sveta, v komunističnih časih vohunil za Nemčijo.

Golobica v vladi

Po teh izjavah je Beata Szydło dejala, da bo za obrambnega ministra poiskala bolj »umirjenega« kandidata, a obljube ni držala. Od imenovanja Macierewicza je ni odvrnilo niti pismo predsednika mednarodne judovske organizacije Anti-Defamation League Jonathana Greenblatta, ki ji je odsvetoval, da bi sprejela v vlado nekoga s takšnimi antisemitskimi prepričanji. Judovski krogi Macierewiczu še vedno ne morejo oprostiti pogovora za katoliški Radio Marija pred 13 leti, v katerem je priznal, da je prebral »zanimivo« knjigo Protokoli sionskih modrecev, propagandistično antisemitsko izmišljotino ruske carske tajne policije. Dejal je, da je njena »avtentičnost sicer sporna, a da izkušnje pričajo o obstoju tovrstnih skupin v judovskih krogih«.

Za »golobico« v novi vladi so na spletišču EUobserver označili ministra za evropske zadeve, 45-letnega Konrada Szymańskega, ki si je v desetletni karieri evropskega poslanca pridobil sloves umirjenega in pragmatičnega politika. Vsaj v primerjavi z novim pravosodnim ministrom, prav tako 45-letnim Zbigniewom Ziobrojem, ki ga nekateri označujejo za »poljskega Orbána«, pa velja za umirjenega tudi novi notranji minister, 46-letni Mariusz Błaszczak. Poleg finančnega ministra je »bankir« v novi vladi njen podpredsednik, 47-letni Mateusz Morawiecki, ki velja za novinca v politiki, čeprav je bil član sveta ekonomskih svetovalcev premiera Tuska.

Morawiecki je zadnjih osem let uspešno vodil banko Bank Zachodni WBK, ki je v lasti španske korporacije Banco Santander. Po njegovem se je Poljska ujela v past politike plač, saj so te po eni strani za prebivalstvo prenizke, a bi njihovo prehitro zvišanje ogrozilo konkurenčno sposobnost gospodarstva. Po drugi strani pa so že zdaj previsoke za tuje vlagatelje, ki selijo proizvodnjo še dlje na vzhod, kakor je pred dnevi povedal Morawiecki. Po njegovem bi se morala država »inteligentno specializirati« v proizvodne niše, kakor so ladjedelništvo, biotehnologija in elektronika.