Nove težave Uberja v Bruslju in na Slovaškem

Bruseljski taksisti so protestno paralizirali promet v mestnem središču. Na Slovaškem prepoved opravljanja storitev.

Objavljeno
27. marec 2018 19.06
UBER-BRITAIN/TRIBUNAL
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Bruselj, Bratislava – Ameriško tehnološko podjetje Uber se sooča z novimi težavami. Bruseljski taksisti so s protestom, s katerim opozarjajo na nepoštene prakse ameriškega podjetja, paralizirali promet v mestnem središču. Približno 650 taksistov nasprotuje predlagani vladni reformi, ki bi po njihovem mnenju še dodatno favorizirala Uberjev način ponujanja poceni prevozov.

Belgijske oblasti so pozvale prebivalce, naj osebne avtomobile danes raje zamenjajo za javni prevoz. Tisti, ki morajo na letališče, naj se tja odpravijo z vlakom, je poziv povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Združenje belgijskih taksistov nasprotuje vladnemu predlogu, s katerim bi licence po novem podeljevali posameznim voznikom in ne več taksi družbam, kot je to bilo doslej.

Generalni sekretar združenja Sam Bouchal je ocenil, da ima sedaj v Bruslju licenco za opravljanje taksi prevozov okrog 800 manjših družb, ki so v to investirale veliko sredstev.

Medtem pa Uber poudarja, da se bo na ta način povečala mobilnost v mestu, ki sicer »slovi« po najhujših prometnih zamaških v Evropi.

Na Slovaškem prepovedali opravljanje storitev

Uber mora prenehati ponujati svoje storitve na Slovaškem, saj njegovi vozniki in avtomobili niso dosegali zahtev slovaške zakonodaje, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr. Izpolnjevati bi moral namreč enake pogoje, kot je to določeno za ponudnike taksi storitev, je določilo tamkajšnje pristojno sodišče.

Prepoved opravljanja storitev na Slovaškem je januarja zahtevalo slovaško združenje taksi prevoznikov, ki je bilo danes zadovoljno z odločitvijo, da mora Uber takoj onemogočiti delovanje spletne aplikacije, s katero je povezovalo ponudnike in iskalce prevozov.

V več kot dveh letih je Uber na slovaškem trgu pridobil več kot 100.000 uporabnikov, njegovemu prihodu na trg pa so že pred leti nasprotovali taksisti v Bratislavi.

Uber se s težavami in sodnimi postopki sooča tudi v drugih članicah EU. Novembra je londonsko delovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo glede zagotavljanja delavskih pravic svojim voznikom. Odločitev se nanaša na leto dni staro odločitev sodišča, da mora Uber voznike obravnavati enako kot druga podjetja svoje redno zaposlene.

Sodišče EU pa je decembra ugotovilo, da je storitev posredovanja, kot je Uberjeva, in katere cilj je prek aplikacije za pametni telefon odplačno povezovati nepoklicne voznike, ki uporabljajo svoje lastno vozilo, z osebami, ki iščejo prevoz v mestu, treba šteti za neločljivo povezano s storitvijo prevoza, zato mora izpolnjevati tudi pogoje za opravljanje te storitve.