Novi portugalski premier napovedal konec varčevalnih ukrepov

»Prioriteta je gospodarska rast, ustvarjanje delovnih mest in zmanjšanje neenakosti,« je dejal António Costa.

Objavljeno
27. november 2015 09.53
PORTUGAL-GOVERNMENT-SWEARING
Mo. B.
Mo. B.

Lizbona – Novi portugalski socialistični premier António Costa je v četrtek obljubil, da bo prekinil s »spiralo varčevalnih ukrepov« in uveljavil »vzdržen« program, ki bo spoštoval proračunske obveze, ki jih je država dala EU, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Prioriteta je gospodarska rast, ustvarjanje delovnih mest in zmanjšanje neenakosti,« je dejal Costa ob prisegi svoje vlade. Dodal je, da je njegova manjšinska vlada, ki v parlamentu uživa podporo skrajne levice, ubrala zahtevano pot za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in javnega dolga. Alternativa spirali varčevalnih ukrepov, ki prinašajo gospodarske, socialne in celo fiskalne težave, je po njegovih besedah »realistična in razumna«.

Z zaprisego nove portugalske vlade so se končali več tednov trajajoči politični zapleti, ki so nastali po oktobrskih volitvah brez očitnega zmagovalca. Dosedanja desna vladajoča koalicija je sicer dobila največ podpore, a je v parlamentu izgubila absolutno večino, ki jo je imela od leta 2011.

Nekdanji premier Pedro Passos Coelho, ki je sprva ponovno postal premier, je bil 10. novembra prisiljen k odstopu. Portugalska levica je namreč glasovala proti programu njegove desnosredinske manjšinske vlade in s tem privedla do njenega padca le enajst dni po njenem nastopu.

Ob nastopu nove portugalske vlade so se v četrtek po poročanju STA razkrile očitne napetosti med konservativnim predsednikom države Anibalom Cavacom Silvo in novim premierjem. Ob zaprisegi je predsednik premierja na neobičajno oster način opomnil na zaveze Portugalske do partnerjev v EU glede sanacije državnih financ.

»Če si bo Portugalska nakopala nove dolgove, bo to okrnilo zaupanje v gospodarstvo države,« je dejal predsednik. Dodal je, da njegovi pomisleke glede stabilnosti nove vlade še vedno ostajajo.