Novi pregon pomiloščenega oligarha

Nekdanjega »političnega« zapornika Hodorkovskega so obdolžili sodelovanja pri umoru župana.

Objavljeno
08. december 2015 20.09
Boris Čibej
Boris Čibej

Nekdaj najbogatejši Rus Mihail ­Hodorkovski, ki ga je pred dvema letoma ruski predsednik Vladimir Putin po dobrem desetletju zapora pomilostil, bi se moral čez dva dni zglasiti­ na zaslišanju v glavnem pre­iskovalnem uradu v Moskvi:­ kot obdolženec v primeru umora župana sibirskega mesta, ki so ga pred 17 leti ubili na 35. rojstni dan Hodorkovskega.

Vladimir Petuhov je bil zelo priljubljen med ljudmi v Neftejugansku, ki so ga leta 1996 izvolili za župana tega »naftnega« mesta z več kot 120.000 prebivalci. Poskrbel je za popravilo cest, pregnal ilegalne cestne preprodajalce in obnovil mestno tržnico, za uresničitev drugih načrtov pa mu je v proračunu kaj kmalu zmanjkalo denarja, ker naftna korporacija Jukos s sedežem v Neftejugansku skorajda ni plačevala mestnih davkov.

Sredi junija 1998 je 48-letni župan v pismu, ki ga je poslal takratnemu ruskemu predsedniku Borisu Jelcinu, zapisal, da začenja gladovno stavko zaradi »ciničnih dejanj in ubijalske politike, ki jo v regiji izvajajo oligarhi iz Jukosa in banke Menatep (tudi v lasti Hodorkovskega)«, in pozval oblasti v Moskvi, naj zaradi ogromne utaje davkov v zadnjih dveh letih začnejo kazenski pregon proti Jukosu. Ko mu je guverner Hanti-mansijskega avtonomnega okrožja obljubil, da bo rešil težave, je Petuhov po enem tednu prekinil stavko. Le nekaj dni za tem, 26. junija, so ga zjutraj na poti v službo prerešetali s kroglami iz avtomatskega orožja.

Umor priljubljenega župana je odmeval po vsej državi in svetu, v Neftejugansku so ljudje šli na ulice in na demonstracijah odkrito obtoževali vodstvo korporacije Jukos, da je bila smrt Petuhova njihovo darilo za šefa Hodorkov­skega, ki je prav na dan umora praznoval 35. rojstni dan. »Smrt mojega moža je povezana z njegovimi zahtevami, da se proti Jukosu uvede preiskava zaradi utaje davkov,« je takrat v pismu napisala županova vdova Farida Islamova. Uradna preiskava ni obrodila sadov. Preiskovalci pri sodelavcih Hodorkovskega, ki je bil takrat član vplivne kremeljske »družine« oligarhov, niso našli nobenega motiva, postopek pa so končali, ko sta dva, najprej osumljena pripadnika tamkajšnjih kriminalnih združb, nekaj dni po tem, ko so ju spustili iz pripora, doživela enako usodo kot Petuhov.

Podaljšan čas za zapahi, a ne zaradi umora Petuhova

Preiskavo o umoru Petuhova so obnovili leta 2003, ko je Hodorkovski padel v nemilost pri Jelcinovem nasledniku Vladimirju Putinu. Oligarha, ki je takrat veljal za najbogatejšega Rusa, po podatkih ameriške revije Forbes pa je bil 16. najpremožnejši človek na svetu, so aretirali in obtožili, da je okradel državo za milijarde dolarjev. Najprej so ga maja 2005 obsodili na 9 let zapora, med prestajanjem kazni pa so ga obtožili še drugih goljufij in pranja denarja, zaradi česar mu je sodišče podaljšalo čas za zapahi do leta 2014. A za umor župana Neftejuganska ga takrat niso obdolžili, čeprav je sodišče leta 2007 za ta zločin poslalo v dosmrtni zapor nekdanjega šefa varnosti Jukosa Alekseja Pičugina, leto kasneje pa je »v odsotnosti« obsodilo na enako kazen tudi nekdaj enega najtesnejših sodelavcev Hodorkovskega, Leonida Nevzlina, ki pa je že leta 2003 pobegnil v Izrael.

Samega Hodorkovskega doslej v ta primer niso osebno vpletali. Oligarhu tudi ni bilo treba odsedeti celotne prej naložene kazni, ki so jo na Zahodu razglasili za politično motivirano. Konec leta 2013, tik pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju in po prepričevanju svojega prijatelja, nekdanjega nemškega zunanjega ministra Hans-Dietricha Genscherja, je Putin pomilostil Hodorkovskega. Ta se je umaknil v Švico, kjer pa ni molčal. Ko je poleti ruski preiskovalni urad napovedal obnovitev oziroma razširitev procesa proti morilcem Petuhova in njihovih naročnikom, čez nekaj dni pa so že poklicali na zaslišanje njegovega očeta Borisa Hodorkov­skega, je 52-letni Rus komentiral, da je to odziv ruskih oblasti na razsodbo arbitrarnega sodišča v Haagu, ki je naložilo Moskvi, da mora nekdanjim delničarjem Jukosa izplačati 50 milijard dolarjev odškodnine za nezakonito in politično motivirano razlastitev.

V ponedeljek je Hodorkovski na twitterju objavil uradno vabilo, naj se v petek kot obdolženec zglasi­ na zaslišanju v Moskvi, ki so ga pre­iskovalci poslali na naslov njegovega očeta, spodaj pa je eden od njih na roko pripisal, da vabila »ni mogoče vročiti«, ker je naslovnik v tujini.