»Novi srbski vožd vodi državo iz absolutizma v diktaturo«

Predsednik še izbira novega premierja, tajno službo pa bo vodil odstreljeni obrambni minister Bratislav Gašić.

Objavljeno
29. maj 2017 18.20
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Novoizvoljeni srbski predsednik Aleksandar Vučić bo prisegel jutri, kot premier pa je včeraj predsedoval zadnji vladni seji. Vučić ne bo odstopil s položaja vodje vladajoče Srbske napredne stranke, kdo bo novi premier, pa naj bi bilo znano pred inavguracijo.

Na predsedniških volitvah je Aleksandar Vučić zmagal za dobrih 370.000 glasov, ki so bili potrebni za drugi krog. V primerjavi z lanskimi volitvami je izgubil približno 210.000 volivcev, Srbska radikalna stranka 140.000 glasov, vsi opozicijski kandidati skupaj pa so dobili približno 550.000 glasov več kot lani. To ni bilo dovolj, zato je Vučić gladko zmagal v prvem krogu, čeprav se je zmanjšalo število volilnih abstinentov, kar ostaja glavni problem na srbskem političnem prizorišču.

Razdrobljeni opoziciji ni uspelo pritegniti dovolj volivcev za drugi krog. Po mnenju novih akterjev v srbski opoziciji, ki so se potegovali za funkcijo vodje države, bi v tem primeru Vučić izgubil volitve. O tem so prepričani tako drugouvrščeni na predsedniških volitvah Saša Janković (bivši varuh človekovih pravic), ki je po volitvah ustanovil gibanje Svobodni državljani Srbije, kot Vuk Jeremić (bivši zunanji minister in predsedujoči generalni skupščini ZN) in prvak stranke Dovolj je bilo (DJB) Saša Radulović.

Šef države in stranke

Po zmagi na predsedniških volitvah Vučić, ki je kandidiral za vodjo države kot premier, noče ničesar tvegati. V svojih rokah si prizadeva ohraniti vso oblast. Čeprav po srbski ustavi predsednik ne sme zasedati še kakega drugega javnega položaja, Vučić namerava ostati predsednik Srbske napredne stranke (SNS). Njegov predhodnik Tomislav Nikolić, ki je ustanovil SNS leta 2008 in jo vodil, je ob nastopu predsedniškega mandata odstopil s položaja predsednika stranke, kar se mu je maščevalo, ker ga v SNS v začetku letošnjega leta niso podprli pri ponovni kandidaturi za predsednika. Pred Vučićem je enako ravnal Boris Tadić, ki je kljub predsedniškemu mandatu ostal na čelu Demokratske stranke (DS).

Vlado bo po Vučićevi svečani prisegi vodil njen prvi podpredsednik in zunanji minister Ivica Dačić, ki velja za najverjetnejšega kandidata za premiera. O prvem možu izvršne oblasti bo seveda odločil Vučić, ki še razmišlja o nekaj imenih. Čeprav je Dačić lojalen Vučiću, je na čelu Socialistične stranke Srbije (SPS), v SNS pa so večkrat gledali na SPS kot na nujno zlo in ne na želeno koalicijsko partnerico.

Minister Aleksandar Vulin je izjavil, da bi mandatar moral biti iz vrst SNS, ki je nosila največje breme volitev in ima največjo podporo med volivci. Če se bo Vučić odločil drugače, bo imel težave s članstvom in vodstvom stranke, ker njeni volivci niso šli na volitve, da bi dobili predsednika in izgubili premiera, je posvaril Vulin, ki javno pove, kar njegov šef v stranki in vladi raje zamolči.

Strankarska tajna služba

Srbsko javnost razburja, ker bo varnostno-informativno agencijo (Bia) vodil nekdanji obrambni minister v Vučićevi vladi Bratislav Gašić. Srbska skupščina je soglasno sprejela njegovo razrešitev s položaja obrambnega ministra zaradi opazke o novinarkah, ki rade pokleknejo. V opoziciji so opozorili, da iz časa Gašićevega mandata še vedno ni pojasnjena helikopterska nesreča pri beograjskem letališču leta 2015, v kateri je umrlo sedem ljudi. Po Vučićevem mnenju je Gašić, ki je bil poldrugo leto brez javne funkcije, plačal zadostno ceno za svojo napako. Kritike je zavrnil z besedami, da ni treba dvomiti o Gašićevi lojalnosti Srbiji.

Vodja poslanske skupine DJB je prepričan, da Gašić ni strokovno usposobljen za direktorja Bie in da se Vučić igra z državljani. Po mnenju Radulovića gre za strankarsko kadrovanje, Bia pa bo podrejena SNS. Prvi mož DS Dragan Šutanovac je poudaril, da so Gašićev ministrski mandat zaznamovale afere in da je povzročil tako razpad Vojske Srbije kot obrambnega sistema. Član odbora za nadzor varnostne službe Radoslav Milojičić je ocenil za najbolj problematično to, da bo šef srbske tajne službe prvič v novejši zgodovini visoki strankarski funkcionar. Postavil je vprašanje, ali bo Bia v službi obračunavanja z vsemi drugače mislečimi ljudmi. Po mnenju prvaka Nove stranke Zorana Živkovića takšnega precedensa ni bilo niti v obdobju Tita in Rankovića v nekdnaji SFRJ niti v nekdanji Sovjetski zvezi. Sklenil je, da Srbija drvi v prepad, Vučić pa jo spreminja iz absolutizma v diktaturo.