Novo iskanje evropskega komisarja: v Bruslju naj spoštujejo pravila

Premier Miro Cerar se upira diktatu socialistov in konservativcev iz evropskega parlamenta.

Objavljeno
09. oktober 2014 23.04
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana − Po odstopu Alenke Bratušek  od kandidature za komisarko se je v slovenski politiki začelo strankarsko preigravanje o tem, kdo bo nadomestil nesojeno komisarko iz vrst liberalcev. Možnosti, da bi to bila Tanja Fajon, se je uprl premier Miro Cerar.

Na vladi so v dopoldanskih urah že razpravljali, kako rešiti problem, ki je nastal po zavrnitvi Alenke Bratušek pred pristojnim odborom evropskega parlamenta. Po informaciji, da je Bratuškova odstopila od kandidature, se je v Sloveniji začela lobistična tekma. Iz Bruslja so začele prihajati informacije, da uživa evropska poslanska Tanja Fajon (SD/PES) podporo svojo politične skupine in konkurečne politične Evropske ljudske stranke.

Na te informacije se je popoldne odzval Miro Cerar, ki je v sporočilu za javnost dejal, da je presenečen nad izjavami socialistov iz evropskega parlamenta, ki »Sloveniji vsiljujejo gospo Tanjo Fajon kot naravno kandidatko za mesto članice evropske komisije in grozijo, da bi vsaka druga opcija ogrozila pravočasni začetek dela nove komisije«. Cerar se v nadaljevanju sklicuje na lizbonsko pogodbo, da kandidate za komisarje predlagajo države članice EU, teh pristojnosti pa nimajo politične skupine v EP. Preseneča ga, da Fajonovo podpirajo, čeprav je nista predlagala ne predsednik EK Jean-Claude Juncker ne nova vlada. Zato slovenski premier pričakuje, da bodo politične skupine v EP spoštovale pravni red EU in temeljna načela demokratičnosti. Ker je na volitvah zmagala SMC, pričakuje, da bo imela odločilno besedo pri izbiri njegova stranka.

Kljub temu stališču v SD vztrajajo pri Tanji Fajon. Prvak SD Dejan Židan pravi, da ima njihova kandidatka vse potrebne kompetence za komisarsko funkcijo, ima pa tudi podporo dveh največjih političnih skupin v EP. »Z njenim imenovanjem bi rešili marsikatero težavo, ki jo imajo politične skupine v EP pri sestavljanju komisije. Kadar pomagamo reševati evropske probleme, ima lahko Slovenija od tega koristi,« pravi Židan. O stališču predsednika vlade, ki ga je mogoče razumeti, kot da Fajonova zanj ni prva izbira, pa dodaja, da upa, da v koaliciji ne bo preglasovanja, ker se doslej to ni končalo dobro. »Cerar je pred kratkim nedvoumno podprl Tanjo Fajon in Karla Erjavca. Tanja Fajon je najprimernejša kandidatka, njena izbira bi bila državotvorna drža,« je prepričan Židan.

Vladajoča koalicija bo po besedah prvaka SD problemu komisarja posvetila večino časa čez noč in današnji dan, pri tem pa pričakuje, da se bodo vzdržali strankarske aritmetike. Pri vsem skupaj je zanimivo, da se je Erjavec zavil v molk, kar je mogoče razumeti tako, da svojih ambicij po komisarski funkciji še ni opustil, edino možnost pa ima, če se promovira skozi kanale evropskih liberalcev (ALDE). Njen član je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je na evropskih volitvah nastopil kot kandidat Desusa.