Obsežne vojaške vaje Rusije in Belorusije vznemirjajo Nato

Po navedbah Moskve bo sodelovalo 12.700 vojakov, vzhodnoevropske članice Nata omenjajo skoraj desetkrat višjo številko.

Objavljeno
14. september 2017 13.10
Belarus Russia War Games
L. Z., STA
L. Z., STA
Moskva − Rusija je danes začela obsežne skupne vojaške vaje z Belorusijo, ki vznemirjajo vzhodne članice EU in zveze Nato. Vaje po imenu Zahod 2017 namreč potekajo v Belorusiji, ruski eksklavi Kaliningrad in v ruskih zahodnih regijah Pskov in Leningrad, nedaleč od vzhodne meje zavezništva in Unije. Trajale bodo predvidoma do 20. septembra.

Po navedbah Moskve bo v njih sodelovalo 12.700 vojakov, 70 letal, 250 tankov in deset bojnih ladij. Na ruskem obrambnem ministrstvu so sicer zatrdili, da gre za manevre »strogo obrambne narave«, ki niso usmerjeni proti nobeni drugi državi ali skupini držav.

Za povečavo kliknite na infografiko.

Načrtno provociranje

A kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, v zvezi Nato opozarjajo, da je Rusija vojaške vaje skrivala in da tudi prikriva njihov dejanski obseg. Nekatere vzhodnoevropske članice Nata trdijo, da naj bi dejansko v vajah sodelovalo več kot 100.000 vojakov. Britanski minister za obrambo Michael Fallon je prejšnji teden za BBC obnašanje Rusije komentiral kot »načrtno provociranje«. Moskva te očitke zavrača kot lažne in kot podpihovanje »mita o tako imenovani ruski grožnji«.

Napetosti med Rusijo in Natom so od leta 2014 na najvišji ravni od konca hladne vojne, tako zaradi dogajanja v Ukrajini kot zaradi krepitve Natovih sil na vzhodu Evrope.