Obtožnica proti nekdanjima policistoma zaradi genocida v Srebrenici

Josipović in Tešić sta obtožena, da sta ukazala in sodelovala pri pregonu civilistov in ločevanju moških od družin.

Objavljeno
19. september 2014 17.17
TOPSHOTS-BOSNIA-WARCRIMES-SREBRENICA-ANNIVERSAR
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Sarajevo − Tožilstvo BiH je vložilo obtožnico proti nekdanjima policistoma bosanskih Srbov zaradi sodelovanja v genocidu v Srebrenici, kjer so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile 8000 Bošnjakov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Poveljnik policije v Bratuncu pri Srebrenici v času vojne Miodrag Josipović in pomočnik komandirja policijske postaje v Bratuncu Branimir Tešić sta obtožena, da sta namerno pomagala in podpirala glavne storilce genocida v Srebrenici, je navedlo tožilstvo.

Kot dodaja tožilstvo, so sile bosanskih Srbov julija 1995 izvedle obsežen in sistematičen napad na bošnjaške civiliste v enklavi Srebrenica pod zaščito ZN, od koder so nasilno pregnale 40.000 civilistov in ubile 8000 bošnjaških moških in dečkov.

55-letni Josipović in 59-letni Tešić sta obtožena, da sta ukazala in sodelovala pri nasilnem pregonu civilistov in ločevanju moških od njihovih družin. Obtožena sta tudi sodelovanja pri priprtju več kot tisoč Bošnjakov v Bratuncu, ki so bili kasneje usmrčeni, poroča STA.