Janukovič hoče nazaj v politiko

Odstavljeni ukrajinski predsednik je povedal, da ohranja stike z aktualnimi ukrajinskimi politiki.

Objavljeno
08. december 2015 18.11
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA
Moskva − Odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je dejal, da se hoče vrniti v politiko, piše Slovenska tiskovna agencija. V pogovoru za rusko agencijo Ria Novosti je tudi povedal, da ohranja stike z aktualnimi ukrajinskimi politiki.

»Želim se vrniti v politiko, danes, to si prizadevam z vsemi svojimi močmi. V prvi vrsti si prizadevam pomagati ljudem, ki jih zatirajo v Ukrajini, pa tudi tistim, ki so, na primer, že odšli iz Ukrajine, in to ne le v Rusijo,« je dejal Janukovič.

Kot piše STA, je Janukovič Ukrajino vodil od leta 2010 do odstavitve v začetku leta 2014, ki je sledila več tednov trajajočim nasilnim proevropskim protestom, potem ko je zaradi pritiska Moskve zavrnil podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. Po zlomu režima je pobegnil v Rusijo, ukrajinski parlament pa ga je februarja lani tudi uradno odstavil, piše STA. V Ukrajini so ga doletele še obtožbe o prilastitvi javnih sredstev. Prihodnje leto naj bi mu v domovini začeli tudi soditi zaradi njegovih dejanj med protesti, ki so zahtevali več sto mrtvih. Sojenje naj bi potekalo v njegovi odsotnosti.