Odstopil črnogorski minister za evropske zadeve

Agencija za preprečevanje korupcije je ocenila, da je kršil zakon o preprečevanju korupcije.

Objavljeno
22. februar 2018 15.41
denar
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Podgorica – Črnogorski minister za evropske zadeve Aleksandar Pejović je danes iz moralnih razlogov odstopil s položaja. Kot je pojasnil, je odločitev sprejel, ko je agencija za preprečevanje korupcije pred dnevi ocenila, da je zaradi hkratnega ministrskega položaja in vodenja črnogorske misije v EU kršil zakon o preprečevanju korupcije.

Kot je zapisal v odstopni izjavi premierju Dušku Markoviću, želi s tem zmanjšati pritisk na vlado in sebe po omenjeni odločitvi agencije za preprečevanje korupcije, navajajo črnogorske Vijesti.

Zatrdil je, da ni kršil zakonov in da je ravnal v skladu z veljavnimi predpisi, ki jih je sprejela vlada na podlagi primerov Hrvaške in Srbije, po katerih »funkcija glavnega pogajalca z EU predpostavlja tudi status veleposlanika v misiji EU v Bruslju«. Izrazil je prepričanje, da bo v nadaljnjem postopku dokazal, da ni šlo za konflikt interesov.

Glede finančnega nadomestila, ki ga je prejemal za opravljanje dodatnih dolžnosti, je pojasnil, da so mu bila dodeljena na podlagi odločitve črnogorskega predsednika maja lani. Dodal je še, da v skladu z zakoni z odstopom s položaja ministra odstopa tudi s položaja glavnega pogajalca z EU, ki ga je izvajal kot veleposlanik v črnogorski misiji pri EU.

Pejović je od lanskega maja mesečno prejemal 4690 evrov, ob tem pa so mu iz proračuna za stroške bivanja v Bruslju plačevali še med 1936 in 2497 evrov, navajajo Vijesti.

Črna gora je ob Srbiji med državami Zahodnega Balkana, ki sta najbolj napredovali pri približevanju EU. Podgorica je pristopna pogajanja začela decembra 2012. Doslej je od 33 poglavij odprla 30, tri pa začasno zaprla.