Oktobra predčasne volitve v Avstriji

Avstrijske stranke dosegle dogovor o predčasnih parlamentarnih volitvah 15. oktobra.

Objavljeno
16. maj 2017 18.31
reuter dunaj
STA, K. Š.
STA, K. Š.

Vodje poslanskih skupin v avstrijskem parlamentu so danes dosegli dogovor o predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo 15. oktobra, je po pogovorih sporočil vodja poslanske skupine stranke NEOS Matthias Strolz, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijska vladajoča koalicija med socialdemokrati in ljudsko stranko, znotraj katere so že dlje časa vladala velika razhajanja, je razpadla pred nekaj dnevi po odstopu podpredsednika vlade Reinholda Mitterlehnerja. Glavna razloga za razpad naj bi bila obojestransko nezaupanje in blokada pri uresničevanju zadanih reform. Koalicija je bila na oblasti od leta 2013.

Redne parlamentarne volitve v Avstriji so bile predvidene za jesen prihodnje leto. Na oktobrskih predčasnih volitvah bodo v skladu z javnomnenjskimi raziskavami največji tekmeci za kanclerski položaj socialdemokratski kancler Christian Kern, novi vodja ljudske stranke in zunanji minister Sebastian Kurz ter prvak avstrijskih svobodnjakov Heinz-Christian Strache.

Novi vicekancler, dosedanji pravosodni minister Wolfgang Brandstter bo prisegel v sredo dopoldan. Prav tako novi minister za gospodarstvo Harald Mahrer, so po poročanju APA sporočili iz urada avstrijskega predsednika.

Kot še navaja APA, naj bi opozicijske stranke predvidoma v sredo vložile zahtevo za razpis predčasnih volitev. Razjasniti bo tudi treba, kdaj naj bi formalno sprejeli odločitev o predčasnih volitvah, predvidoma na izredni seji parlamenta.