Padec kosovske vlade je odprl vrata volitvam

Cilji nezaupnice naj bi bili destabilizacija, institucionalni vakum in prikrivanje korupcije.

Objavljeno
10. maj 2017 20.10
KOSOVO-PARLIAMENT/
Vili Einspieler
Vili Einspieler

Kosovski predsednik Hashim Thaçi je danes po izglasovanju nezaupnice vladi Ise Mustafe razpustil parlament. Na ta način so se na Kosovu odprla vrata predčasnim volitvam, ki morajo biti najkasneje v 45 dneh. Kamen spotike je bil predvsem sporazum o razmejitvi s Črno goro, ki ga parlament še ni uspel ratificirati.

Za nezaupnico je glasovalo 78 poslancev, 34 jih je bilo proti. Nezaupnico so podprli tudi poslanci Demokratske stranke Kosova (PDK) Hashima Thaçija, koalicijske partnerice Demokratske lige Kosova (LDK) premierja Ise Mustafe. Od skupno 120 poslancev so se glasovanja vzdržali trije. Zahtevo za glasovanje o nezaupnici vladi je vložila Pobuda za Kosovo (NPK) Fatmira Limaja ob podpori Zveze za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja in Samoopredelitve Albina Kurtija ter 12 poslancev vladnih strank.

Mustafa je predlog o nezaupnici in njeno obrazložitev označil za politični pamflet brez argumentov, cilj pa je prikriti korupcijske afere. Po njegovem se napake, zlorabe in povzročena škoda v mandatu predhodnih vlad pripisuje njegovi vladi, ki je imela največ uspehov v boju proti ekstremizmu, nezakonitim migracijam in korupciji. Mustafa je še izpostavil, da je vlada dosegla tudi proračunsko stabilnost, kar nazorno priča o njeni kredibilnosti. Sklenil je z besedami, da je cilj nezaupnice destabilizacija države, izguba zaupanja državljanov v institucije ter ustvarjanje institucionalnega vakuma, da bi se v njem skrili nosilci preteklih korupcijskih afer.

Vodja poslanske skupine NPK Valdete Bajrami je dejala, da vlada v Prištini ni uresničila številnih stvari, da je podpisala škodljive sporazume z Brusljem ter pristala na slab sporazum o razmejitvi s Črno goro. Dodala je, da je glasovanje o nezaupnici edina možnost, predčasne volitve pa edini izhod v tem trenutku. Vodja poslanske skupine LDK Ismet Beqiri je ocenil, da ima Kosovo najuspešnejšega premierja v zadnjem obdobju. V imenu PDK je vodja poslanske skupine Zenun Pajaziti pojasnil, da so podprli nezaupnico, ker ni koordinacije med koalicijskimi partnerji pri sprejemanju vitalnih odločitev za državo.