Papež na poti v Fatimo, kjer bo pastirčka razglasil za svetnika

Papež bo brata in sestro, ki se jima je prikazala Marija, dodal na seznam tistih, ki jih lahko častijo v katoliških cerkvah.

Objavljeno
12. maj 2017 13.55
Portugal Pope
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Papež Frančišek bo danes začel dvodnevni obisk na Portugalskem, kjer bo v romarskem središču Fatima za svetnika razglasil brata in sestro, ki se jima je leta 1917 kot otrokoma prikazala Marija. Ob papeževem obisku bodo na Portugalskem veljali močno poostreni varnostni ukrepi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Frančišek bo najprej prispel v portugalsko letalsko oporišče Monte Real, kjer ga bo sprejel portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Po pogovorih bo obiskal kapelo v oporišču, nato pa ga bodo s helikopterjem prepeljali v 40 kilometrov oddaljeno Fatimo.

Tam bo papež najprej sam molil v kapelici prikazovanj, postavljeni na kraju, kjer se je pastirčkom prikazala Marija, drevi pa bo pozdravil vernike in z njimi molil rožni venec. Nato bo vatikanski državni tajnik Pietro Parolin na velikem trgu sredi romarskega središča vodil nočno mašo.

Vrhunec papeževega obiska v Fatimi bo sobotna razglasitev pastirčkov Francisca in Jacinte Marto za svetnika. Papež ju bo tako dodal na seznam tistih, ki jih lahko častijo v katoliških cerkvah po vsem svetu. Maše ob kanonizaciji se bo udeležilo 80 kardinalov in škofov ter 2000 duhovnikov, pričakujejo pa tudi okoli 400.000 vernikov.

Frančišek bo četrti papež, ki bo obiskal Portugalsko. Pred njim so to storili že Pavel VI., Janez Pavel II., ki je romarsko središče obiskal trikrat, ter Benedikt XVI.

Ob njegovem obisku bodo na Portugalskem veljali močno poostreni varnostni ukrepi. Za varnost bo skrbelo na tisoče policistov, na mejah bodo uvedli začasni nadzor, brezpilotni letalniki bodo prepovedani.