Papež vernike poziva, naj se ne množijo »kot zajci«

Frančišek, ki sicer nasprotuje umetni kontracepciji, katoliške starše poziva k odgovornosti.

Objavljeno
20. januar 2015 12.20
VATICAN-RELIGION-POPE-PHILIPPINES-SRILANKA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rim − Papež Frančišek je na poti z obiska na Filipinih, kjer je odločno branil stališče do prepovedi umetne kontracepcije, znova presenetil z neposrednimi besedami – novinarjem je dejal, da kljub nasprotovanju Cerkve kontracepcijskim sredstvom ne pomeni, da se morajo kristjani vesti »kot zajci«. Načrtovanje družine in omejevanje rojstev je del odgovornega starševstva.

Papež je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na letalu povedal, da je nekoč nosečo mater sedmih otrok, vsi so bili rojeni s carskim rezom, vprašal, ali hoče za seboj pustiti sedem sirot. Ko mu je odgovorila, da zaupa v Boga, ji je odvrnil: »Ampak Bog nam je namenil sredstva, da ravnamo odgovorno. Nekateri mislijo, in oprostite mojemu izrazu, da se morajo kot dobri kristjani vesti kot zajci.« Poudaril je, da obstaja več dovoljenih naravnih načinov načrtovanja družine, ki jih Cerkev odobrava.

Po njegovih besedah je ustvarjanje novega življenja del zakramenta svetega zakona, med obiskom na Filipinih pa je odločno zagovarjal stališče o nasprotovanju umetni kontracepciji. »Eden od pomembnih naukov Cerkve je tudi odgovorno starševstvo,« je dejal in po poročanju STA poudaril, da pri tem ključno vlogo igra dialog, za kar so v Cerkvi na voljo skupine za zakonske pare ter svetovanja in predavanja strokovnjakov in duhovnikov.

Odzval se je tudi na opozorila afriških škofov, ki pravijo, da različne organizacije, skupine in narodi finančno pomoč afriškim državam pogojujejo s spoštovanjem njihovih stališč o omejevanju rojstev. Kot je povedal, nobena institucija ne bi smela vsiljevati svojih prepričanj o velikosti družine, saj da gre za »ideološko kolonializacijo« držav v razvoju.