Papež za svetnika razglasil pastirčka iz Fatime

Na današnji slovesnosti se je zbralo okoli 500.000 ljudi.

Objavljeno
13. maj 2017 22.06
POPE-PORTUGAL/FATIMA

Lizbona - Papež Frančišek je danes v romarskem središču Fatima za svetnika razglasil brata in sestro, ki se jima je leta 1917 kot otrokoma prikazala Marija. Na slovesnosti se je zbralo okoli 500.000 ljudi, so ob sklicevanju na lokalne oblasti sporočili iz Vatikana.

»Blažena Francisca Marto in Jacinto Marto razglašamo za svetnika, in ju uvrščamo na seznam svetnikov, kot takšna pa ju mora častiti tudi Cerkev,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal papež.

Verniki z vsega sveta so napolnili prizorišče pred cerkvijo, na katerem je prostora za 400.000 ljudi. Okoli 100.000 pa jih je razglasitev pastirčkov za svetnika spremljalo prek velikih zaslonov na okoliških ulicah. Po navedbah Vatikana, ki se sklicuje na lokalne oblasti, je tako dogodek skupno spremljalo 500.000 ljudi, kar je precej manj od pričakovanih 800.000 do milijon.

Trem pastirčkom - Franciscu in Jacinti Marto ter njuni sestrični Lucii dos Santos - se je Marija prvič prikazala 13. maja 1917 nad oljko. Do oktobra 1917 se jim je znova prikazala vsak 13. dan v mesecu. Naročila jim je, naj jo častijo ter molijo in delajo pokoro za grehe. Prikazovanja v Fatimi je Cerkev priznala leta 1930.

Francisca in Jacinto Marto, ki sta bila ob prikazanju stara sedem in devet let, je leta 2000 za blažena razglasil papež Janez Pavel II. Brat in sestra Marto sta bila prva za blažena razglašena otroka v zgodovini Cerkve, ki nista bila mučenca. Francisco je umrl leta 1919 star deset let, Jacinta pa leto dni kasneje v starosti 12 let, oba za špansko gripo. Oba sta pokopana v baziliki v Fatimi.

Tam je pokopana tudi tretja pastirica, Lucia dos Santos, ki je postala redovnica in umrla leta 2005, stara 98 let. Tudi zanjo je že sprožen postopek za beatifikacijo.

Cerkev verjame, da je Marija pastirčkom posredovala tri sporočila, t. i. tri skrivnosti iz Fatime, ki jih je kasneje zapisala Lucia v svojih spominih. Prva je vizija pekla, ki jo verniki vidijo kot poziv k molitvi in obsodbo preganjanja Katoliške cerkve. Druga skrivnost naj bi bila napoved druge svetovne vojne ter vzpona komunistične Rusije.

V tretji skrivnosti, ki jo je Vatikan objavil leta 2000, pa je Marija pastirčkom napovedala poskus atentata na papeža Janeza Pavla II. 13. maja 1981, na obletnico njenega prvega prikazanja v Fatimi. Papež Benedikt je razlago Marijinega sporočila še dopolnil, češ da bi lahko pomenilo tudi trpljenje, ki ga bo morala Cerkev prestati zaradi pedofilskih škandalov.

Janez Pavel II. je bil prepričan, da mu je Devica iz Fatime ob poskusu atentata leta 1981 rešila življenje. Za to se ji je zahvalil tudi z obiskom romarskega središča leta 1982, ko so naboj, ki so ga po napadu potegnili iz njegovega telesa, vdelali v zlato krono tamkajšnjega znamenitega kipa Marije.