Parlamentarna skupščina Sveta Evrope tudi o neonacizmu v Ukrajini

Ob robu zasedanja so podelili tudi nagrado Vaclava Havla. Prejel jo je azerbajdžanski borec za človekove pravice.

Objavljeno
29. september 2014 10.24
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si, STA

Strasbourg - V Strasbourgu se bo danes začelo jesensko zasedanje parlamentarne skupščine Sveta Evrope, na katerem bodo med drugim razpravljali o krizi v Ukrajini in preprečevanju pojavov neonacizma, pa tudi o grožnji, ki jo predstavlja skrajna skupina Islamska država. Zasedanja, ki bo trajalo do 3. oktobra, se bo po poročanju Slovenske tiskovne agencije udeležila tudi delegacija državnega zbora.

Kot so sporočili iz DZ, bosta v slovenski delegaciji Ksenija Korenjak Kramar in Andrej Šircelj. Na zasedanju bodo odločali tudi o kandidaturi Korenjak Kramarjeve za mesto podpredsednice PS SE. Ta ima 20 podpredsednikov, večje delegacije imajo stalno podpredsedniško mesto, manjše pa rotirajo na določena časovna obdobja. Sloveniji to mesto pripada za leti 2014 in 2015, so še pojasnili v DZ.

V ospredju tokratnega zasedanja bodo sicer razmere v Ukrajini in razprava o preprečevanju pojavov neonacizma, ki bo potekala na podlagi poročila poročevalke Odbora za politične zadeve in demokracijo Mariette de Pourbaix-Lundin. Na dnevnem redu sta tudi nujna razprava o grožnji, ki jo predstavlja IS, ter razprava o nasilju nad kristjani in drugimi verskimi skupnostmi, poroča STA.

Prvi dan jesenskega zasedanja bodo v Strasbourgu drugič podelili nagrado Vaclava Havla za človekove pravice. Zanjo so letos nominirani izraelska organizacija za človekove pravice B'Tselem, malteški Jezuitski servis za begunce in azerbajdžanski borec za človekove pravice Anar Mammadli. Svet Evrope 60.000 evrov vredno nagrado podeljuje za dosežke civilne družbe na področju boja za človekove pravice v Evropi in po svetu.

V četrtek bo azerbajdžanski zunanji minister Elmar Mamadjarov PS SE poročal o delu Sveta ministrov in odgovarjal na vprašanja članov parlamentarne skupščine. Na dnevnem redu so tudi redni letni razpravi o Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD), poročili o Gruziji in Albaniji in razprava o možnih spremembah nadzornega mehanizma PS SE, so še sporočili iz Sveta Evrope, še piše STA.