Piloti Air France podaljšali stavko za še en teden

Na francoskih letališčih med potniki ni večje zmede, saj so pravočasno izvedeli za odpovedane lete.

Objavljeno
20. september 2014 18.27
AIRFRANCE-KLM-STRIKE/
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Pariz - Piloti Air France so se danes z glasovanjem odločili, da še za teden dni podaljšajo stavko, ki se je začela v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Letalska družba zaradi stavke, ki je najdaljša po obsežni stavki iz leta 1998, vsak dan izgubi od deset do 15 milijonov evrov prihodkov. Črtati mora več kot polovico poletov dnevno.

Na francoskih letališčih zaradi stavke med potniki ni večje zmede, saj je letalska družba stranke pravočasno obvestila o odpovedanih letih.

Stavka se je začela, ker sindikat pilotov SNPL v Air France nasprotuje predvideni širitvi operacij hčerinske družbe Transavia in zahteva, da se zaposlenim v tem nizkocenovnem letalskem prevozniku zagotovi enake pogoje dela kot tistim, ki delajo za matično družbo.

Pilote skrbi, da se želi s krepitvijo števila prevozov Transavie krčiti stroške oz. operacije Air France, saj imajo piloti hčerinske družbe nižje plače kot piloti matične družbe. Bojijo se tudi, da bo na podlagi vzpostavljanja baz Transavie zunaj Francije in zaposlovanja tujih, lokalnih pilotov prišlo do odpuščanj. Na leto lahko sicer piloti Air France zaslužijo tudi do 250.000 evrov.