Po Evropi protesti v podporo Kurdom

V nemškem mestu Düsseldorf se je zbralo več kot 20.000 kurdskih protestnikov. Protesti tudi v Parizu in Lyonu.

Objavljeno
11. oktober 2014 21.55
GERMANY-PROTEST/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Düsseldorf − Na protestih proti skrajni sunitski milici Islamska država (IS), ki že mesece seje strah in smrt po Siriji in Iraku, njena tarča pa je zadnje tedne predvsem kurdsko mesto Kobani ob sirski meji s Turčijo, se je v nemškem mestu Düsseldorf danes zbralo več kot 20.000 kurdskih protestnikov.

Za razliko od podobnih demonstracij, ki so pred nekaj dnevi potekale v mestih Hamburg in Celle, kjer so izbruhnili spopadi med udeleženci shodov in domnevnimi simpatizerji skrajne islamistične skupine IS, pri čemer je bilo ranjenih 20 ljudi, so današnje demonstracije potekale mirno. Nemške oblasti sicer pozorno spremljajo proteste, saj se bojijo razmaha nasilja. »Tisti, ki bodo sodelovali v spopadih, naj pričakujejo oster odziv,« jih je posvaril nemški notranji minister Thomas de Maiziere

Protesti proti IS in v podporo kurdskim bojevnikom, ki branijo Kobani, so danes potekali še v Parizu in Lyonu, pa tudi v mestu Bregenz na zahodu Avstrije. Slednji shod se je skorajda končal tragično - protestnike je po poročanju agencije AFP namreč napadla skupina radikalnih muslimanov, pri čemer sta bila hudo ranjena dva človeka.

O ranjenih pa so v zadnjih dneh poročali tudi s prokurdskih protestov, ki so se vrstili v več mestih po Turčiji. Marsikje so se namreč sprevrgli v nasilje, v katerem je po podatkih turških oblasti umrlo najmanj 31 ljudi, 360 pa je bilo poškodovanih, piše STA.