Po Evropi se vrstijo aretacije domnevnih skrajnežev

Več moških so aretirali v Veliki Britaniji, Belgiji. Strah se širi tudi v Nemčiji in na Nizozemskem.

Objavljeno
25. september 2014 16.01
IRAQ-SECURITY/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj, London − V več evropskih državah se vrstijo preiskave suma terorizma, aretirali pa so tudi več osumljencev. Britanska policija je v Londonu aretirala devet moških zaradi suma terorizma, belgijska policija pa je na letališču Charleroia aretirala moškega zaradi suma članstva v teroristični združbi. Protiteroristične preiskave potekajo tudi na Kosovu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V Londonu so aretirali devet moških v starosti od 22 do 51 let, ki naj bi pripadali prepovedani organizaciji Al Muhajiroun ali pa naj bi hujskali k terorističnim dejanjem. Osumljence so aretirali danes zjutraj, med njimi pa je tudi radikalni pridigar Anjem Choudary, poroča STA. Ta je omenjeno organizacijo vodil, dokler je pred štirimi leti niso prepovedali.

V Belgiji so medtem aretirali domnevnega džihadista iz Sirije. 24-letnik je v Belgijo prispel iz Grčije in so ga na poti v Skandinavijo na letališču Charleroi ustavili zaradi ponarejenega potnega lista.

Na Kosovu še sto osumljenih

Kosovsko notranje ministrstvo je danes opozorilo, da Kosovo še ni varno pred radikalnimi verskimi skupinami, razkrilo pa je, da je tarča preiskav še okoli stotih osumljenih privržencev teh skupin. Preiskovane osebe sumijo, da so se borile na strani skrajnežev v Siriji ali pa da so povezane z različnimi radikalnimi skupinami. Doslej so sicer na Kosovu prepovedali 14 nevladnih organizacij, ki so osumljene financiranja in podpiranja terorističnih skupin, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Zaskrbljeni tudi v Nemčiji in na Nizozemskem

V Nemčiji medtem naraščajo skrbi zaradi vse večjega števila podpornikov skrajne Islamske države (IS), ki pustoši po Iraku in Siriji. Število radikaliziranih Nemcev, ki se pridružujejo IS, se veča, je danes zatrdil predsednik urada za zaščito ustavnega reda Hans-Georg Maassen. »Imamo podatke, da je v smer Sirije in Iraka odpotovalo več kot 450 oseb,« je za nemško televizijo N24 dejal Maassen.

Varnostno tveganje po mnenju Jörga Ziercka iz zveznega kriminalnega urada predstavljajo predvsem povratniki, njihovo število se giblje okoli 120. Zato je Ziercke zahteval zaostritev zakonodaje.

Strah pred džihadisti se veča tudi na Nizozemskem. Nizozemskim vojakov je bilo po današnjih navedbah obrambnega ministrstva zapovedano, naj ne nosijo svojih uniform na sredstvih javnega prevoza. Za ta ukrep so se odločili, ko je v torek nizozemski džihadist, baziran v Siriji, pozval k nasilju proti Nizozemski zaradi njene podpore ZDA, ki so isti dan začele zračne napade na položaje džihadistov v Siriji.

Poleg tega je nizozemska vlada v sredo sporočila, da bo napotila šest bojnih letal tipa F-16 v Irak, kjer bodo pomagali pri ameriški zračni ofenzivi na IS.

Preplah tudi na Češkem

Na Češkem sta alarm sprožili pismi s sumljivim belim prahom. Eno od teh pisem, ki je bilo naslovljeno na češko vlado, so prestregli danes. V sredo pa je grožnja v imenu IS, ker češka oborožuje kurdske borce v Siriji in Iraku, prispela do češkega predsednika Miloša Zemana. Prve analize predsednikovega pisma so pokazale, da ne gre za antraks, pošiljko vladi pa policija še preverja.