Po izvolitvi Macrona: Reforme in protesti ulice

Profesor politologije na pariški Sciences Christian Lequesne o Macronu in prihodnosti Francije.

Objavljeno
08. maj 2017 00.33
FRANCE2017-VOTE
Mi. P.
Mi. P.

Kaj po predsedniških volitvah čaka Francijo v prihodnje, smo se ekskluzivno za Delo pogovarjali s profesorjem politologije na ugledni pariški Sciences Christianom Lequesnom.

Kako ste videli tokratne predsedniške volitve?

V predvolilni kampanji so prevladovala skrajna gesla, tradicionalne stranke so izgubile vsakršno legitimnost, v ospredje pa se je uspelo prebiti političnemu avtsajderju Emmanuelu Macronu.

Kako bi opisali Emmanuela Macrona?

Inteligenten mlad moški, klasični produkt francoskega izobraževanja elit, ki verjame v modernizacijo Francije.

Kakšno bo življenje v Franciji pod njegovo taktirko?

Zaznamovale nas bodo reforme, čemur bodo Francozi močno nasprotovali na ulici.

So bili pozivi Francozom, naj ne volijo oziroma naj oddajo prazne glasovnice, res dobra ideja, denimo, levičarskega intelektualca Alaina Badiouja?

Oddati prazne glasovnice oziroma ne priti na volišča pomeni samo utirati pot Marine Le Pen v predsedniško palačo. Badiou se tako norčuje iz vsega, ker sovraži liberalno demokracijo. Še vedno sanja o pravem komunizmu, kar se zdi meni strašno zastarelo.


Profesor Christian Leques. Foto: dokumentacija Dela

Čez dober mesec bodo parlamentarne volitve. Kaj je pričakovati?

Parlamentarne volitve bodo prav toliko pomembne kot predsedniške. Pričakovati je dva scenarija. Po prvi možnosti bo imel Macron oziroma Le Penova svoje kandidate v vseh volilnih okrožjih in bo osvojil(a) parlamentarno večino. Po drugem razpletu bosta morala sestaviti koalicijo, da bi lahko vladala. V obeh primeru bosta obe tradicionalni stranki, socialisti na levici in republikanci na desnici, ogromno izgubili …

Se bo skrajnodesničarska Nacionalna fronta samo še okrepila?

Tudi ob zmagi Emmanuela Macrona bo Nacionalna fronta po deležu podpore, ki jo ima, samo še močnejša. Marine Le Pen bo naredila vse, da bi njena stranka postala najmočnejša politična sila v opoziciji.