Po referendumu in številnih zagotovilih Nizozemska potrdila sporazum z Ukrajino

Nizozemci so na referendumu zavrnili pridružitveni sporazum med Ukrajino in EU. Več kot leto dni pozneje, ta velja.

Objavljeno
30. maj 2017 17.55
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Zgornji dom nizozemskega parlamenta, senat, je danes podprl sporazum o krepitvi sodelovanja med EU in Ukrajino, poroča Slovenska tiskovna agencija. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je glasovanje senata v Haagu pozdravil kot sporočilo Ukrajini, da je njeno mesto v EU.

Za zakon o ratifikaciji sporazuma je glasovalo 50 članov senata, 25 jih je bilo proti. Spodnji dom parlamenta je zakon potrdil 24. februarja.

»To je zadnji korak v parlamentu pred potrditvijo dopolnjenega sporazuma,« je po glasovanju poudaril predsednik senata Gert Riphagen.

Nizozemska je edina članica Unije, ki sporazuma z Ukrajino še ni ratificirala, ker so ga Nizozemci 6. aprila lani s 60 odstotki glasov na referendumu zavrnili. Na decembrskem vrhu je nato Haag dobil zagotovila Bruslja, da sporazum ne vključuje nikakršne zaveze glede članstva Ukrajine v EU.

Zagotovil je tudi, da sporazum Ukrajincem ne zagotavlja pravice do bivanja ali dela v EU, da članice niso dolžne zagotavljati varnosti ali druge vojaške pomoči Ukrajini, da ne predvideva novih finančnih obveznosti do Ukrajine ter da se osredotoča na boj proti korupciji in spoštovanje demokratičnih načel.

»Današnje glasovanje v nizozemskem senatu pošilja pomembno sporočilo Nizozemske in celotne Evropske unije našim ukrajinskim prijateljem, da je mesto Ukrajine v Evropi in da je njena prihodnost v Evropi,« je v odzivu poudaril predsednik komisije Juncker.

Dodal je, da je pridružitveni sporazum med EU in Ukrajino korak bliže ratifikaciji. »Rad bi, da bi se ta proces kmalu zaključil, še pred julijskim vrhom EU-Ukrajina,« je še poudaril, kot so sporočili iz Bruslja.

Sporazum o krepitvi sodelovanja med EU in Ukrajino ima velik simbolni pomen. Ko je tedanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič konec leta 2013 zavrnil načrtovani podpis sporazuma, so se namreč Ukrajinci odzvali s protesti, ki so sprožili menjavo oblasti in premik države od Rusije k EU.