Pod žarometom: Édouard Philippe

Ni zanemarljivo, da pot novega francoskega premiera ni bila le politična, ampak ima izkušnje prav tako v gospodarstvu.

Objavljeno
17. maj 2017 12.35
FRANCE-POLITICS-GOVERNMENT-MEDIA-TV
Mimi Podkrižnik
Mimi Podkrižnik
Premierov obraz je visokopolitično nov, a saj je Emmanuel Macron predvolilno ves čas napovedoval tudi svežino: 46-letni Édouard Philippe, ki ga je novi francoski predsednik v ponedeljek imenoval za predsednika vlade, je bil doslej zagotovo manj znan širši domači javnosti.

A že od oktobra 2010 županuje v Le Havru. Na zadnjih parlamentarnih volitvah pred petimi leti je postal poslanec iz vrst UMP, sedanjih Republikancev, med frakcijami znotraj desnice je človek iz tesne bližine Alaina Juppéja: med drugim je bil eden tistih, ki so stali za njegovo kandidaturo na predsedniških predvolitvah novembra lani – in izgubili proti Françoisu Fillonu. A ni bil le takrat Juppéjev predstavnik za odnose z javnostmi, ampak ga v resnici spremlja že dolgo: bil je, recimo, zraven, ko sta leta 2002 Jacques Chirac in Juppé ustanovila Zvezo za ljudsko gibanje (UMP), zdaj preimenovano v Republikanci, leta 2007 je za kratek mesec dni postal njegov svetovalec na okoljskem ­ministrstvu ...

Ideološka smer Édouarda Philippa je desničarska, čeprav se je v mladosti, ko je bil še študent na Sciences Po (pozneje je študiral tudi na ENA), postavljal v socialistično sredino karizmatičnega Michela Rocarda. Neimenovani vir iz vrst juppéistov je za Delo povedal, da je bilo za hiter prestop iz Socialistične stranke na desnico ključno prav srečanje z Juppéjem.

Ni tudi zanemarljivo, da pot novega francoskega premiera ni bila ves čas le politična, ampak ima izkušnje prav tako v gospodarstvu: od leta 2007 do 2010 je bil direktor za odnose z javnostmi pri multinacionalki Areva, specializirani za jedrsko energijo. Prav zaradi te etape v življenjepisu so zdaj ekologisti vnaprej zaskrbljeni, češ kako se bo Francija preobrazila v napredno zeleno družbo – posebno, ker pomnijo, da je Philippe kot poslanec pred dvema letoma glasoval proti zakonu o energetski tranziciji, tako kot se je vzdržal glasovanja pri potrjevanju zakona o istospolnih porokah.

Po osebni energiji je, kot je povedal neimenovani vir, »zabaven človek in zelo športen: redno boksa, hkrati pa rad stresa domislice, pa čeprav se zato kdaj spravi v težave, in nadvse se tudi zaveda, da je intelektualno močan. Za povrhu je odličen pisec.« Zadnje mesece je redno, vsak četrtek, objavljal politične kolumne v Libérationu: razmišljal je o predsedniški kampanji, bralci literature ga poznajo še kot avtorja dveh političnih trilerjev, pod katera se je podpisal s prijateljem Gillesom Boyerjem ... Menda je še precej »skrivnosten«, ima malo pravih prijateljev, zato pa je »tesno povezan s soprogo Edith«.

Vseskozi je videti, da predsednik Emmanuel Macron meri iz sredine na desnico, zbrano okrog Alaina Juppéja, ki se je po porazu na predvolitvah umaknil iz visokopolitičnega ospredja in se kot župan osredotoča predvsem na vodenje Bordeauxa. Spogledovanje Macronovega gibanja Republika naprej! (LRM) z jup­péisti in povabila, da bi poskusili skupaj dobiti večino na parlamentarnih volitvah, kajpada povzročajo določen nemir med zapriseženimi republikanci ... Mimi Podkrižnik