Kocka katalonske 
vlade je padla ...

Posvetovalno glasovanje bo, 
vendar po drugačnih pravilih, kot je bilo zastavljeno.

Objavljeno
14. oktober 2014 10.31
SPAIN-CATALONIA/
Mimi Podkrižnik, poročevalka
Mimi Podkrižnik, poročevalka

Barcelona - Časa je čedalje manj, vladna kocka je padla. Potem ko so nekateri katalonski tiskani mediji, El Periódico na primer, danes že objavili na naslovnici: Zbogom, posvetovalno glasovanje!, je predsednik Artur Mas na dopoldanski tiskovni konferenci potrdil, da glasovanje - bo, in kakor je bilo odločeno že pred časom, bo potekalo 9. novembra. Nov je samo zakonski okvir, znotraj katerega naj bi ga organizirali.

Politične napetosti je v teh dneh v Barceloni ogromno, trenj znotraj katalonskih strank, ki se zavzemajo za neodvisnost, ne manjka, zato še danes zjutraj niso presenečali politično-medijski očitki, s strani Katalonske republikanske levice (ERC), na primer, češ da se Artur Mas uklanja odločitvi ustavnega sodišča v Madridu in se vse bolj se odmika od posvetovalnega glasovanja.

Vladna kocka je padla pozno ponoči s ponedeljka na torek, ko je Mas končal srečanje s strankarskimi voditelji, ki se zavzemajo za neodvisnost. Potem ko so razpravljali o tem, kako postopati naprej: ali po poti, ki so jo začrtali decembra lani in z že sprejetima zakonom o posvetovalnem glasovanju in odloku (kljub začasni prepovedi ustavnega sodišča) ali kako drugače: s čim več demokratičnimi zagotovili in brez ovir španske zakonodaje (a najbolj verjetna možnost so se zdele predčasne volitve in razglasitev neodvisnosti), je zdaj za katalonsko vlado očitno: consulta bo 9. novembra.

Upoštevanje ustave

Glasovanje bodo, kot je povedal Mas, organizirali po drugih zakonskih parametrih, na temelju katerih lahko pokličejo državljane k politični participaciji, ne da bi bili v navzkrižju z ustavo. Znane so že nekatere tehnikalije: glasovnice bodo in skrinjice tudi, »referendumski« vprašanji bosta isti, kakor je bilo določeno, volilni seznami ne bodo potrebni, glasovanje bo organizirala vlada v svojih zgradbah in v sodelovanju z mestnimi občinami, sodelovalo bo 20.000 prostovoljcev, h glasovanju bodo povabljeni vsi starejši od 16 let, rezultati bodo objavljeni dan pozneje, nad vsem pa bo bedel poseben organ ... Glasovanje 9. novembra naj bi bilo tudi prvi korak na poti k predčasnim volitvam, ki bodo prebiscitarne. Po Masovih besedah naj bi stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost, na njih nastopile skupaj. Kakor je poudaril, je prvi nasprotnik Kataloncev španska vlada v Madridu, ne smejo pa to biti notranje razprtije med katalonskimi političnimi strankami. »Vlada dela korake naprej in ne nazaj,« je še dejal.

Politika na trnih

Pravega političnega konsenza, kakor se zaveda Artur Mas, ni, v Katalonski republikanski levici, kjer se zelo radikalno zavzemajo za neodvisnost, so bili vnaprej jasni, da ne podpirajo alternativnega posvetovalnega glasovanja, za kakršnega se je zdaj odločil predsednik. Hoteli bi predčasne volitve (vse raziskave kažejo, da bi jih dobili) in enostransko razglasitev neodvisnosti. Hkrati tudi pravijo, kako bodo pomagali katalonski vladi, da bo lahko Kataloncem omogočila glasovanje.

Katalonska politika je na trnih, spremembe se pospešujejo kot še nikoli, zato je možno marsikaj. A nekaj je gotovo, ne glede na odziv katalonskih političnih strank in Madrida na Masovo odločitev, Katalonci hočejo odločati o svoji prihodnosti: v nedeljo bodo, kakor napovedujejo, s to zahtevo spet množično preplavili ulice.